Zijn uien gezond?

Uien: gezonde smaakmakers!

Wereldwijd is het een veelgegeten groente: uien. Ze zijn ware smaakmakers voor allerlei gerechten. Pizza’s, ovenschotels, bij de snack, in salades: uien passen in een breed scala aan gerechten. Maar wat veel mensen niet weten: uien zijn bijzonder gezond voor ons lichaam! Wij leggen uit wat er zo gezond is aan uien.

Uien zitten vol goede voedingsstoffen

In een ui zitten veel verschillende gezonde voedingsstoffen. De veel besproken vitamine C zit rijkelijk in ui. Deze vitamines zijn goed voor je weerstand: het genoeg binnenkrijgen van vitamine C beschermt je tegen allerlei kwaaltjes. 100 gram ui bevat zo’n 10mg aan vitamine C. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 70mg. Een aanzienlijk aandeel dus!

Naast vitamine C zit er in ui ook veel quercitine. Dit is een krachtig antioxidant dat o.a. een positief effect heeft op je (goede type) HDL-cholesterol niveau. Dit verlaagt de kans op hart en vaatziekten. Het kan je bloeddruk verlagen en kan de kans op bloedklonters verkleinen. Daarnaast heeft het een positief effect tegen verschillende longziektes waaronder astma en bronchitis.

Overige gezondheidseffecten van uien

Het eten van uien kan je glucose-niveau verlagen. Daarnaast werken uien ontstekingsremmend en heeft het eten ervan een positief effect op je spijsvertering. Reden genoeg om regelmatig uien in je gerechten mee te bereiden

Kanttekening

Veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van uien zijn uitgevoerd op dieren. Omdat veel mensen uien maar in kleine mate toevoegen aan gerechten met andere groenten is onderzoek naar langetermijneffecten van het eten van uien lastig. Effecten kunnen namelijk ook door andere groenten zijn veroorzaakt. Toch blijkt uit vrijwel alle onderzoeken dat de gezondheidseffecten positief zijn. Maar zoals bij al het voedsel, is het belangrijk gevarieerd te eten en niet slechts één groente te eten.

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More