Als je op deze pagina terecht komt vraag jij jezelf dus af: ‘Zijn rozijnen gezond’?
Rozijnen worden vaak gezien als een snoepgoed.
En iedereen weet; snoepen is niet gezond!
Maar geldt dit dan ook voor rozijnen?
Tijdens een gezonde en bewuste levensstijl kan het een hele zoektocht zijn om producten te vinden welke gezond en lekker zijn.
Onder gezonde producten zijn er ook producten die gegeten kunnen worden als snoep.
Terwijl ze in werkelijkheid niets anders zijn dan gedroogd fruit!
Hiervan zijn rozijnen een bekend voorbeeld.
Rozijnen worden niet alleen als snoep gegeten.
Ze kunnen ook gebruikt worden voor het bereiden van veel verschillende gerechten.
Zo kunnen ze gebruikt worden voor de bereiding van zoete tot aan hartige gerechten.
Op deze pagina lees je alles over de rozijnen en of ze gezond zijn!
Wat zijn rozijnen?!

Rozijnen worden gemaakt van verschillende soorten druiven.
Druiven behoren tot de categorie vruchten .
En vruchten bevatten voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.
Dit is dit bij rozijnen niet anders.
Voor het maken van 1 kilo rozijnen zijn ongeveer 4 kilo aan pitloze druiven nodig.
Om rozijnen te maken worden de druiven geplukt als ze op hun zoetst zijn!
Hoe worden rozijnen gemaakt?
Eerst is het nodig dat de geplukte druiven worden gedroogd.
Hierdoor houden de rozijnen de lichte kleur van de druiven.
Rozijnen worden bij voorkeur gemaakt van pitloze druiven.
Wanneer de druiven zoet genoeg zijn worden de druiven geplukt.
Om vervolgens kopje onder te gaan in een bad kaliumcarbonaat.
Om vervolgens op wijnstokken te drogen.
Door de kaliumcarbonaat-oplossing blijft de lichte kleur behouden en dit versnelt het drogen aanzienlijk.
Een ander voordeel van het kaliumcarbonaat bad is de versnelling van het drogen.
Wanneer de druiven niet in het bad gedaan worden, worden de druiven door het drogen zwart van kleur.
De druiven zijn na twee weken droog en dan kunnen ze worden ontdaan van de steeltjes, steentjes en takjes.
Voor de houdbaarheid van de rozijnen krijgen de rozijnen nadat ze gedroogd zijn een zwaveldioxide behandeling.
Hierdoor kan je ze voor het eten het beste even afspoelen.
Op deze manier eet jij de rozijn op zijn gezondst!
Met speciale zeven sorteert men de rozijnen op grootte, waarna ze verpakt worden.
Om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven, worden ze besprenkeld met wat plantaardige olie.
Hoeveel energie zit er in rozijnen?
Lees hieronder alles over de energetische inhoud van rozijnen.
Ook alle andere (gezonde) inhoud wordt hieronder vermeldt!
Bron:
Hoeveelheid per 100 g |
Energie (kcal) 299 |
Vet 0,5 g | |
Verzadigd 0,1 g | |
Meervoudig onverzadigd 0 g | |
Enkelvoudig onverzadigd 0,1 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Natrium 11 mg | |
Kalium 749 mg | |
Koolhydraten 79 g | |
Voedingsvezels 3,7 g | |
Suikers 59 g | |
Eiwitten 3,1 g |
Vitamine A | 0 IU | Vitamine C | 2,3 mg |
Calcium | 50 mg | IJzer | 1,9 mg |
Vitamine D | 0 IU | Vitamine B6 | 0,2 mg |
Vitamine B12 | 0 µg | Magnesium | 32 mg |
Verschil tussen krenten en rozijnen
Krenten en rozijnen lijken in eerste instantie veel op elkaar.
Zowel druiven en krenten worden allebei gemaakt van gedroogde druiven.
Waar krenten van kleine druiven gemaakt worden, worden rozijnen gemaakt van de grotere variant.
De grote en kleine variant van de druiven verschillen niet alleen in de grootte.
Ook de smaak van de druiven is anders.

Zijn rozijnen gezond?
Rozijnen zijn niets anders dan gedroogde druiven.
Hierdoor bevatten de rozijnen de vitamines en mineralen welke de druiven ook bevatten.
In rozijnen zijn onder andere Vitamine B en polyfenolen terug te vinden.
Dit zijn beiden plantaardige voedingsstoffen zijn.
Beiden voedingsstoffen zijn belangrijk om de bloed en hartvaten gezond te houden.
Rozijnen bevatten ook borium, dat in een hoge concentratie aanwezig is.
Verder bevatten rozijnen het mineraal boron.
Het mineraal boron is belangrijk voor de aanmaak van botten.
Veel mensen denken dat alleen calcium goed is voor gezonde botten maar niets is minder waar.
Ondanks dat calcium goed is voor de botten, is het belangrijk om genoeg gevarieerde mineralen binnen te krijgen.
Door een overschot aan calcium waarbij er niet voldoende andere mineralen in de maaltijden zijn verwerkt, kan het calcium zelfs uit het lichaam onttrokken worden.
Om stevige botten te krijgen kan je prima dagelijks wat rozijnen eten.
Vooral vrouwen die in de overgang zijn hebben hier baat bij omdat zij een verhoogde kans op osteoporose hebben.
Pas op met de verschillende soorten rozijnen!
Rozijnen zijn er in veel verschillende soorten.
Misschien zijn de bekendste soorten wel de soorten waar een laagje chocolade omheen zit.
Dit kan witten, lichtbruine of donkerbruine chocolade zijn.
Deze soorten rozijnen zijn (uiteraard) niet gezond!
Het chocola bevat veel callorieen en ongezonde vetten en suikers.
Gebruik bij het eten van rozijnen de pure variant!
Rozijnen zijn gezond door de anti-oxidanten in de schil
Rozijnen zijn gedroogde druiven waar de schil nog omheen zit.
En laat nu net in de schil van druiven goede anti-oxidanten zitten welke bijdragen aan een verbeterde bloedsomloop en een bescherming van het lichaam.
Je zou dus kunnen zeggen dat rozijnen gezond zijn omdat ze bijdragen aan een verbeterde spijsvertering en ervoor zorgen dat de voedselopname verbeterd.
De sapponinen welke normaal niet via voeding in ons lichaam komt zorgen samen met de resveratrol voor een verlaging van het cholesterolgehalte.
Opgelet: Bij een gevoelig darmstelsel is het niet aan te raden om de schil en pitten te eten.
Maar anders zorgen de voedingsvezels in de rozijnen voor een verbeterde stoelgang.

Je lichaam reinigen met rozijnen
Als je volop wilt profiteren van de natuurlijke voordelen van rozijnen kun je de rozijnen in de nacht laten weken en de volgende ochtend dat water opdrinken.
Het drinken van dit water is een goede manier om de lever en de nierfunctie mee te verbeteren.
Om de reinigingsmechanismen van het lichaam te ondersteunen kun je gebruik maken van verschillende remedies.
Hier is rozijn water een voorbeeld van!
Toepassingen van rozijnen
Wanneer we aan rozijnen denken, denken we misschien al snel aan krentenrood waar krenten gecombineerd zijn met rozijnen.
Echter is dit maar een van de vele mogelijkheden wat er met rozijnen mogelijk is.
Rozijnen kunnen namelijk heel goed in verscheidene gerechten verwerkt worden.
Hierbij kan je denken aan onder andere:
- Rozijnen in de yoghurt
- Oliebollen met in het deeg rozijnen verwerkt
- Vla met rozijnen
- Boeren jongens.
Maar dit is nog niet alles.
Rozijnen kunnen ook goed gebruikt worden in hartige gerechten.
Om rijstgerechten of couscous lekkerder van smaak te maken kunnen rozijnen enorm goed gebruikt worden.
Tijdens een gezonde en bewuste levensstijl kan het een hele zoektocht zijn om producten te vinden welke gezond en lekker zijn!
Andere lekkere gerechten en gezonde inspiratie!
Naast rozijnen zijn er nog talloze andere producten op de markt welke lekker zijn en goed passen binnen een dieet.
Of die gegeten kunnen worden wanneer je bewust wilt leven.
Om hier een goed inzicht in te krijgen kan het hebben van een kookboek een must zijn.
Zo kan dit helpen om een goede lijst te maken van de ingrediënten welke je benodigd hebt om lekkere en gezonde gerechten te maken.
Wanneer je goed voorbereid naar de supermarkt gaat, zal je een stuk minder snel de ongezonde producten meenemen.
Zo wordt het afvallen een stuk makkelijker.
Hieronder bieden wij een kookboek aan dat duizenden mensen al gezonde inspiratie verschaft.
Klik hieronder voor meer informatie over de Afslank Receptenbijbel!.