Zijn peren gezond?

Wanneer we gezond willen leven of af willen vallen horen we heel vaak voorbijkomen dat je genoeg groenten en fruit moet eten.
Als we dan in de supermarkt op zoek gaan naar de verschillende soorten groenten en fruit, dan valt het op dat er een hele grote variatie is!

Wanneer we op zoek zijn naar zoet en sappig fruit komen we al snel uit op peren.
Maar zijn peren gezond?

Ontdek in dit blog bericht hoe gezond peren zijn.
Lees snel verder!

Zijn peren gezond?

Onder alle fruitsoorten is de peer een van de gezondste soorten.
Wanneer we gaan kijken naar de diversiteit van het aantal vitamines komt de peer misschien wel een klein beetje bedrogen uit.

Zo zitten er in peren alleen vitamine C.
Maar wanneer we naar de diversiteit aan mineralen kijken zijn de peren rijk bedeeld!

Zijn peren gezond

Peren bevatten namelijk onder andere de volgende mineralen.

  • foliumzuur
  • kalium
  • mineraal zouten
  • suikers
  • jodium
  • ijzer
  • calcium

Naast Vitamine C en de verschillende mineralen zijn peren rijk aan vocht waardoor de peren een positief effect hebben op de algehele gezondheid.
Er wordt dan ook niet voor niets door veel mensen geadviseerd om een peer te eten bij het ontbijt om de dag goed en gezond te starten.

Kun je peren eten met schil?

Wanneer we naar voeding gaan kijken komen we de term biologisch steeds vaker tegen.
Nu is dat maar goed ook, biologische voeding is namelijk de voeding die op de meest natuurlijke wijze wordt gekweekt.

Neem hiervoor bijvoorbeeld de peren.
Om ongedierte tegen te gaan worden ze bespoten met pesticiden.

Echter zorgt de dunne schil ervoor dat de pesticiden in het vruchtvlees terecht komt.
Omdat pesticiden chemische bestrijdingsmiddelen zijn komen deze hierdoor ook in het lichaam wat de normale peren een stuk minder gezond maakt.

Bij de biologische variant worden de peren niet bestreden met pesticiden wat verschillende positieve effecten geeft.
Omdat de biologische peren niet genetisch gemanipuleerd zijn zijn ze voller van smaak wat de peren een stuk lekkerder maakt!

Daarnaast bevatten de biologische peren verschillende goede voedingsstoffen welke door pesticiden kunnen verdwijnen.
Peren zijn gezond wanneer je ze in de meest biologische vorm eet of heel goed afspoelt met lauw water!

Verschil tussen peren en stoofperen

Onder de peren familie zijn er 2 categorieën welke in grote mate op elkaar lijken.
Zo zijn er de stoof peren en de handperen.

Wanneer we stoofperen naast handperen leggen zien we dat het formaat anders is.
Stoofperen zijn over het algemeen kleiner dan de handperen.

Een ander groot verschil is dat de stoofperen niet rauw gegeten kunnen worden maar eerst 3 tot 4 uur moeten stoven om vervolgens te kunnen eten. Tijdens het stoven wordt het binnenste vruchtvlees roze van kleur.

Handperen kunnen meteen gegeten worden.
Stoofperen zijn vaak ook korreliger van structuur en zijn te hard om gelijk te kunnen eten.

Door het stoven in het hete water voor ongeveer 4 uur krijgen de stoofperen hun rozige kleur. 
Omdat stoofperen eigenlijk alleen gegeten kunnen worden wanneer ze zijn gestoofd, vallen de stoofperen ook wel onder groenten terwijl handperen onder fruit vallen!

Zijn peren gezond

De gezondheidsvoordelen van peren op een rij!

Hieronder lees jij 3 behoorlijke gezondheidsvoordelen van peren!

1. Peren verbeteren het algehele immuunsysteem

Peren bevatten een grote diversiteit aan verschillende antioxidanten zoals vitamine C en koper.
Dit zijn nu net de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om het immuunsysteem beter te laten werken.

Wanneer je regelmatig peren eet zal je dan ook minder snel ziek worden.
Mocht je alsnog ziek worden, dan helpt het eten van peren ervoor dat je sneller weer beter wordt.

2. Peren gaan veroudering tegen

Naast de aanwezige vitamines, mineralen en de grote hoeveelheid vocht die peren bevatten zijn ze ook rijk aan antioxidanten.
Antioxidanten zorgen ervoor dat ontstekingen en infecties een heel stuk ingeperkt worden.

Dit heeft als positief effect dat je na het eten van peren minder gevoelig bent om ziek te worden en kunnen de eventuele infecties genezen.

3. Peren zorgen voor een betere stoelgang

Vezels staan erom bekend dat ze de darmen in werking zetten.
Door de combinatie van de antioxidanten en de grote hoeveelheid aan vezels werken peren dan ook ontgiftend en kunnen ervoor zorgen dat de darmen gezond blijven en de de darmflora wordt beschermd.

Dit heeft als gevolg dat je spijsvertering beter gaat werken en daarmee ook de stoelgang verbeterd wordt.

Tip: Als je regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel doe je er goed aan om regelmatig peren te eten.
Doordat peren de spijsvertering verbeteren, zal het volle gevoel sneller afnemen.

Afvallen met peren eten

Als jij wilt afvallen kan snel de vraag rijzen; passen peren op het menu?
Kan ik afvallen met het eten van peren.

Zoals je weet val je af als je minder calorieën binnen krijgt dat dat je verbrand.
Een peer verstoord dit evenwicht niet snel!

Voedingswaarde peer zonder schil

Bron van onderstaande tabel: Voedingscentrum.
1 stuk (180 gram) peer zonder schil bevat:

Energie95kcal
Vet0,4g
– waarvan verzadigd0g
Koolhydraten21,1g
– waarvan suikers18g
Vezels2,9g
Eiwit0,5g
Zout0,01g

De voedingswaarde peer met schil

De voedingswaarde van een peer mét schil wijkt amper af van die van de peer zonder schil.
Wat wél opvalt is dat de peer mét schil behoorlijk meer vezels bevat.

Tot wel 4 keer zoveel!
Deze vezels zijn goed voor de stoelgang en het algehele verteringsproces.

Van deze vezels heeft een volwassene ongeveer 30 tot 40 gram nodig per dag.
Een peer met schil kan zo 3,5 gram vezels bevatten wat dus al neerkomt om 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

Je merkt dat peren een prima stuk fruit zijn om af te vallen.
Wil je meer gezonde inspiratie beschikbaar hebben in jouw keuken?

Klik op de kortingslink van de afslank receptenbijbel hieronder voor meer informatie.
Informatie waardoor jij voor altijd ruim voldoende gezonde keuze hebt in dat wat je koopt en klaarmaakt!

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More