Wanneer we gezond willen leven of af willen vallen horen we heel vaak voorbijkomen dat je genoeg groenten en fruit moet eten.
Als we dan in de supermarkt op zoek gaan naar de verschillende soorten groenten en fruit, dan valt het op dat er een hele grote variatie is!
Wanneer we op zoek zijn naar zoet en sappig fruit komen we al snel uit op peren.
Maar zijn peren gezond?
Ontdek in dit blog bericht hoe gezond peren zijn.
Lees snel verder!
Zijn peren gezond?
Onder alle fruitsoorten is de peer een van de gezondste soorten.
Wanneer we gaan kijken naar de diversiteit van het aantal vitamines komt de peer misschien wel een klein beetje bedrogen uit.
Zo zitten er in peren alleen vitamine C.
Maar wanneer we naar de diversiteit aan mineralen kijken zijn de peren rijk bedeeld!

Peren bevatten namelijk onder andere de volgende mineralen.
- foliumzuur
- kalium
- mineraal zouten
- suikers
- jodium
- ijzer
- calcium
Naast Vitamine C en de verschillende mineralen zijn peren rijk aan vocht waardoor de peren een positief effect hebben op de algehele gezondheid.
Er wordt dan ook niet voor niets door veel mensen geadviseerd om een peer te eten bij het ontbijt om de dag goed en gezond te starten.
Kun je peren eten met schil?
Wanneer we naar voeding gaan kijken komen we de term biologisch steeds vaker tegen.
Nu is dat maar goed ook, biologische voeding is namelijk de voeding die op de meest natuurlijke wijze wordt gekweekt.
Neem hiervoor bijvoorbeeld de peren.
Om ongedierte tegen te gaan worden ze bespoten met pesticiden.
Echter zorgt de dunne schil ervoor dat de pesticiden in het vruchtvlees terecht komt.
Omdat pesticiden chemische bestrijdingsmiddelen zijn komen deze hierdoor ook in het lichaam wat de normale peren een stuk minder gezond maakt.
Bij de biologische variant worden de peren niet bestreden met pesticiden wat verschillende positieve effecten geeft.
Omdat de biologische peren niet genetisch gemanipuleerd zijn zijn ze voller van smaak wat de peren een stuk lekkerder maakt!
Daarnaast bevatten de biologische peren verschillende goede voedingsstoffen welke door pesticiden kunnen verdwijnen.
Peren zijn gezond wanneer je ze in de meest biologische vorm eet of heel goed afspoelt met lauw water!
Verschil tussen peren en stoofperen
Onder de peren familie zijn er 2 categorieën welke in grote mate op elkaar lijken.
Zo zijn er de stoof peren en de handperen.
Wanneer we stoofperen naast handperen leggen zien we dat het formaat anders is.
Stoofperen zijn over het algemeen kleiner dan de handperen.
Een ander groot verschil is dat de stoofperen niet rauw gegeten kunnen worden maar eerst 3 tot 4 uur moeten stoven om vervolgens te kunnen eten. Tijdens het stoven wordt het binnenste vruchtvlees roze van kleur.
Handperen kunnen meteen gegeten worden.
Stoofperen zijn vaak ook korreliger van structuur en zijn te hard om gelijk te kunnen eten.
Door het stoven in het hete water voor ongeveer 4 uur krijgen de stoofperen hun rozige kleur.
Omdat stoofperen eigenlijk alleen gegeten kunnen worden wanneer ze zijn gestoofd, vallen de stoofperen ook wel onder groenten terwijl handperen onder fruit vallen!

De gezondheidsvoordelen van peren op een rij!
Hieronder lees jij 3 behoorlijke gezondheidsvoordelen van peren!
1. Peren verbeteren het algehele immuunsysteem
Peren bevatten een grote diversiteit aan verschillende antioxidanten zoals vitamine C en koper.
Dit zijn nu net de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om het immuunsysteem beter te laten werken.
Wanneer je regelmatig peren eet zal je dan ook minder snel ziek worden.
Mocht je alsnog ziek worden, dan helpt het eten van peren ervoor dat je sneller weer beter wordt.
2. Peren gaan veroudering tegen
Naast de aanwezige vitamines, mineralen en de grote hoeveelheid vocht die peren bevatten zijn ze ook rijk aan antioxidanten.
Antioxidanten zorgen ervoor dat ontstekingen en infecties een heel stuk ingeperkt worden.
Dit heeft als positief effect dat je na het eten van peren minder gevoelig bent om ziek te worden en kunnen de eventuele infecties genezen.
3. Peren zorgen voor een betere stoelgang
Vezels staan erom bekend dat ze de darmen in werking zetten.
Door de combinatie van de antioxidanten en de grote hoeveelheid aan vezels werken peren dan ook ontgiftend en kunnen ervoor zorgen dat de darmen gezond blijven en de de darmflora wordt beschermd.
Dit heeft als gevolg dat je spijsvertering beter gaat werken en daarmee ook de stoelgang verbeterd wordt.
Tip: Als je regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel doe je er goed aan om regelmatig peren te eten.
Doordat peren de spijsvertering verbeteren, zal het volle gevoel sneller afnemen.
Afvallen met peren eten
Als jij wilt afvallen kan snel de vraag rijzen; passen peren op het menu?
Kan ik afvallen met het eten van peren.
Zoals je weet val je af als je minder calorieën binnen krijgt dat dat je verbrand.
Een peer verstoord dit evenwicht niet snel!
Voedingswaarde peer zonder schil
Bron van onderstaande tabel: Voedingscentrum.
1 stuk (180 gram) peer zonder schil bevat:
Energie | 95 | kcal |
Vet | 0,4 | g |
– waarvan verzadigd | 0 | g |
Koolhydraten | 21,1 | g |
– waarvan suikers | 18 | g |
Vezels | 2,9 | g |
Eiwit | 0,5 | g |
Zout | 0,01 | g |
De voedingswaarde peer met schil
De voedingswaarde van een peer mét schil wijkt amper af van die van de peer zonder schil.
Wat wél opvalt is dat de peer mét schil behoorlijk meer vezels bevat.
Tot wel 4 keer zoveel!
Deze vezels zijn goed voor de stoelgang en het algehele verteringsproces.
Van deze vezels heeft een volwassene ongeveer 30 tot 40 gram nodig per dag.
Een peer met schil kan zo 3,5 gram vezels bevatten wat dus al neerkomt om 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!
Je merkt dat peren een prima stuk fruit zijn om af te vallen.
Wil je meer gezonde inspiratie beschikbaar hebben in jouw keuken?
Klik op de kortingslink van de afslank receptenbijbel hieronder voor meer informatie.
Informatie waardoor jij voor altijd ruim voldoende gezonde keuze hebt in dat wat je koopt en klaarmaakt!