Zijn cashewnoten koolhydraatarm en hoe gezond zijn ze?!

De cashewnoot is een gezonde noten soort
Toen ik voor mezelf op zoek was naar koolhydraat arme diëten kwam ik op internet vaak noten producten tegen.

Noten en zaden blijken erg gezond te zijn volgens de gegevens en er zitten over het algemeen veel eiwitten in.
In dit blogbericht lees je alles over de cashewnoot en of cashewnoten koolhydraatarm zijn!

Meer over de cashewnoot

We kennen de cashewnoot allemaal als nootjes.
Maar waar komen ze precies vandaan en hoe groeien ze?

De cashewnoot is een kleine noot die aan een tropische boom groeit, die cashew-appel genoemd wordt.
De cashew- appel is in Nederland niet populair en wordt dan ook niet gegeten, maar in Brazilië is dit een ware delicatesse.

Cashewnoot bomen groeien voornamelijk in de tropen, waar de cashewnoot wordt gegeten als lekker koolhydraatarm tussendoortje.
Omdat cashewnoten koolhydraatarm zijn en er veel eiwitten in zitten is dit een gezond en goed tussendoortje.
En ze zijn ook lekker en gezond!

Verschillende varianten in cashewnoten

Als we in de supermarkt kijken zien we dat er verschillende soorten cashewnoten op de markt zijn, die verschillend zijn bereid voor de consument.
Zo kennen we de rauwe cashewnoten, de geroosterde cashewnoten en de gebrande cashewnoten.

Naast dat er verschillende bereidingswijzen zijn is er verschil in de toevoeging.
We kennen namelijk naast deze verschillende bereidingswijze nog het verschil in gezouten en ongezouten cashewnoten.
Deze verschillen komen ook voor bij andere noten.

Rauwe cashewnoten

De rauwe cashewnoten zijn de cashewnoten die nog niet bewerkt zijn.
Hierdoor zijn de goede voedingsstoffen er bij deze variant nog niet uitgehaald.

De schil rondom de cashewnoot kan je niet eten omdat het de giftige stof, met name Cardol bevat.
Die schil met dat giftige stofje is er bij de rauwe cashewnoot uiteraard wel afgehaald.

Geroosterde cashewnoten

De geroosterde cashewnoten worden bereid door ze te roosteren met droge lucht.
Door het roosteren krijgen ze een bruine kleur en er worden door dat roosteren voedingsstoffen onttrokken van de noot, wat wel jammer is. De geroosterde versie bevat daardoor iets minder voedingsstoffen dan de rauwe variant.

Gebrande cashewnoten

Door cashewnoten te frituren in olie die op een hoge temperatuur gebracht is ontstaat de gebrande cashewnoot.
De olie waarin gefrituurd wordt geeft de cashewnoot een sterkere smaak.

Alleen door de hitte van het frituren bevat deze variant minder vitaminen en mineralen en meer vet door de olie waarin deze cashewnoot gefrituurd is. De ongebrande variant komt daarom als iets gezonder uit de bus.

cashewnoten gezond

Cashewnoten geven een verzadigd gevoel

Als je cashewnoten gegeten hebt zal je vast weleens gemerkt hebben dat je honger gevoel gestild is.
Dit komt doordat cashewnoten veel eiwit en vet bevatten.

Hierdoor eet je er niet teveel van en wordt de kans dat je gaat grijpen naar koolhydraatrijk voedsel verkleind..
Als je deze noten een geruime tijd eet kan dat helpen met het verminderen van je dagelijkse hoeveelheid calorieën!
Want de cashewnoten zijn koolhydraatarm en passen daarom goed in een koolhydraatarm dieet.

Hoe kan je cashewnoten vers houden?

Door cashewnoten in een zuurstofvrij, afgesloten bakje, plastic zakje of glazen pot te bewaren kun je deze vers houden.
De pot moet dan zuurstofvrij zodat er geen lucht in komt.

Op die manier wordt de smaak ervan het minst beïnvloed.
Op het moment dat er lucht bij de cashewnoten komt kan dit de smaak namelijk nadelig beïnvloeden waardoor ze minder lekker gaan smaken en minder knapperig blijven.

Naast de smaak die beïnvloed wordt door de lucht kunnen de cashewnoten gaan schimmelen.
Door de cashewnoten in een afgesloten verpakking te bewaren kunnen de noten ook geen smaak van ander voedsel absorberen.

Als je cashewnoten op kamertemperatuur bewaard kunnen ze ongeveer een maand mee gaan; terwijl deze noten in de koelkast al een half jaar vers blijven en in de vriezer is dit zelfs een jaar.

De gezonde voedingsstoffen in cashewnoten

Omdat cashewnoten koolhydraatarm zijn, zijn ze super goed om te eten als je wilt letten op de hoeveelheid koolhydraten die je per dag eet. Maar de cashewnoten hebben nog meer voordelen voor de gezondheid.

Deze noten zitten namelijk vol met vitamines en mineralen.
Zo bevat deze noot onder anderen de volgende mineralen:

  • Mangaan
  • Kalium
  • Magnesium
  • Ijzer
  • Zink
  • Seleen
  • Fosfor
  • koper

Door het eten van twee handjes cashewnoten kan je een tekort aan bovenstaande mineralen voorkomen.

Naast de mineralen zijn cashewnoten koolhydraatarm en bevatten veel verschillende vitamines.
Bij de vitamines die in cashewnoten zitten kun je denken aan:

  • B1
  • B2
  • B3
  • B5
  • B6
  • B11
  • E

Door het eten van deze noot krijg jij bijna alle dagelijks benodigde vitamines binnen.

Cashewnoten zijn goed voor het hart

De cashewnoten zijn niet zo rijk aan vet als andere nootsoorten.
Het vet wat de cashewnoot bevat bestaat voor 75% uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren wat cashewnoten gezond maakt.

De vetten die in de cashewnoot zit zijn rijk aan oleïne wat je ook terug kunt vinden in olijf olie.
Door de oleïne die goed is voor het hart en het bloed worden de te hoge triglyceride niveaus verlaagd.

Een verhoogd triglyceride niveau kan ontstaan door medicatie en kan leiden tot allerlei hart en vaatziektes.
Voor mensen die last hebben van diabetes en daardoor eerder vatbaar zijn voor hart en vaatziekten, is het extra goed om cashewnoten te eten.

Andere gezonde producten

Naast de cashewnoten koolhydraatarm zijn er nog veel andere gezonde producten op de markt.
In de Afslank Recepten bijbel zijn heel veel producten en gerechten te vinden die jouw helpen om jezelf beter te gaan voelen wanneer je jezelf eraan houdt om ze klaar te maken en te eten.

Als je dat doet krijg je meer energie en ben je minder snel ziek.
Wacht daarom niet tot het te laat is en begin vandaag nog met het aanpassen van jouw ongezonde leefstijl.

Om het gemakkelijker voor je te maken is de Afslank Receptenbijbel uitgevonden.
Dit is een kookboek met 100 verschillende recepten zodat je gezond en gevarieerd kunt eten!

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More