Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten.

De oorsprong van bananen

De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië. Tegenwoordig groeien bananen in veel grotere delen van de wereld, naar schatting in 135 landen. Ze zijn er in allerlei vormen en maten. Bananen groeien in trossen aan de bananenboom. En wist u dat de banaan eigenlijk een kruid is? En zelfs het grootste kruid ter wereld?

Waarom is het eten van bananen goed voor je?

Bananen zijn goed om met enige regelmaat te eten. Nu zullen veel mensen direct denken dat er dan veel vitamine C in bananen zit. Dat valt wel mee; in een banaan zit gemiddeld zo’n 13 milligram vitamine C. Dat is zo’n 15% van de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen vitamine C. Toch ook niet helemaal niks dus. Deze draagt bij aan een gezond immuunsysteem en helpt het lichaam sneller herstellen.

Waar de banaan wel hoog op scoort is de hoeveelheid ijzer. Dit zorgt ervoor zorgt dat het lichaam hemoglobine aanmaakt wat het risico op bloedarmoede aanzienlijk kan verkleinen.

Ook bevatten bananen een hoog kalium-gehalte. Dit zorgt voor vermindering van de kans op hart- en vaatziekten. Tot slot zit er in een banaan serotonine, vitamine B6 en vitamine B12. De serotonine in de banaan werkt als een natuurlijk antidepressivum, al is het effect minimaal.

Eet niet teveel bananen

Al met al dus genoeg redenen om bananen mee te nemen in een gevarieerd voedingspatroon. Doe dit echter wel met mate. Fruit bevat vaak veel suiker, waardoor je er niet in moet doorschieten. Ook bij bananen is dat het geval; een gemiddelde banaan bevat zo’n 18 gram suiker. Vergelijkend met suikerklontjes zijn dat dus bijna vier suikerklontjes per banaan!

Twee stuks fruit per dag is niet voor niets de richtlijn – meer heeft voor je lichaam weinig zin terwijl je onbewust dus een hoop suiker naar binnen snoept.

Het belangrijkste ter afsluiting; geniet vooral van je bananen! Ze zitten bomvol smaak en zijn heerlijk als tussendoortje, maar ook te gebruiken in een grote variatie aan recepten! Binnenkort vind je hier de lekkerste recepten terug!

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More

Hoe gezond zijn sperziebonen?

Sperziebonen: smakelijk en gezond! In Nederland zijn sperziebonen al generaties lang een veel gegeten peulvrucht. En dat is niet zo gek: veel mensen vinden sperziebonen hartstikke lekker. Ze zijn in veel gerechten te verwerken en het mooiste is: sperziebonen zijn nog gezond ook! Weten waarom sperziebonen zo gezond voor je zijn? Lees dan snel verder!…
Read More