Zijn augurken gezond?

Augurken: niet goed, ook niet slecht

Augurken zijn de smaakmakers van veel gerechten. Je eet ze misschien op je broodje hamburger, maar ook bij bijvoorbeeld boerenkool kan het lekker zijn. Maar zijn augurken ook gezond? Nee, dat valt wel mee. Zijn ze dan ongezond? Nee, ook dat valt wel mee. We leggen uit waarom!

Gezond aan augurken: er zitten weinig calorieën in!

Om maar positief te beginnen: het regelmatig eten van augurken kan geen kwaad. Het kan gezond voor je zijn, wanneer je daarmee voorkomt dat je bijvoorbeeld aan snacks als chips gaat zitten. Omdat er in augurken maar weinig calorieën zitten (8kcal per 100gr augurk), werkt het prima als tussendoortje wanneer je bezig bent met een dieet. Zoals gezegd is de augurk zelf dan niet het het gezonde, maar het vervangt wellicht slechter voedsel.

Augurken zijn ook een goed middel om je vitamine K binnen te krijgen. 1 augurk levert ruim 15% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Vitamine K zorgt voor de bloedstolling in ons lichaam.

Waarom zijn augurken toch niet bijzonder gezond?

Ondanks bovenstaande gegevens vallen de hoeveelheden goede voedingsstoffen in augurken tegen. Er zitten naast de vitamine K maar weinig vitamines in en ook aan overige voedingsstoffen ontbreekt het grotendeels. Ze zijn dus niet slecht om te eten, maar helpen ook niet erg bij het binnenkrijgen van de nodige voedingsstoffen.

Wel zit er veel jodium in augurken. Te veel jodium binnenkrijgen kan gevolgen hebben voor je bloeddruk. Deze kan hierdoor worden verhoogt waardoor de kans op hart en vaatziektes vergroot.

De conclusie is dat augurken niet direct gezond of juist ongezond zijn. Het regelmatig eten kan geen kwaad, maar draaf hier niet in door. Gevarieerd eten is belangrijk en dat geld dus ook voor het eten van augurken.

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More