Wat zijn langzame koolhydraten en waar zitten ze in?!

Als je een gezonde leefstijl op wilt bouwen om zo lekkerder in je vel te zitten is het van essentieel belang om te letten op de dingen die je eet. Aangezien koolhydraten een van de belangrijkste energiebron voor het lichaam is, is het belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen.

Wel moet je dan letten op de soort koolhydraat wat je eet.
Ontdek in dit blogbericht wat langzame koolhydraten zijn en waarom ze onmisbaar zijn in een koolhydraatarm dieet.
Lees snel verder!

Waarom koolhydraten belangrijk zijn 

Naast vetten en eiwitten zijn koolhydraten een belangrijk brandstof voor het lichaam.
De koolhydraten worden door het lichaam omgezet in energie hetgeen onmisbaar is om het lichaam goed te laten functioneren.

Deze energie uit de koolhydraten komen vrij door de omzetting in bloedsuiker (glucose).
Als je een gezonde koolhydraatarme leefstijl wilt ontwikkelen is het daarom wel belangrijk om te letten op de soort koolhydraten die je binnen krijgt.

Er bestaan twee verschillende soorten koolhydraten.
Zo bestaan er de snelle en de langzame koolhydraten.

Bij de snelle koolhydraten gaat de omzetting naar bloedsuiker natuurlijk sneller dan bij de langzame koolhydraten.
Omdat er in producten met langzame koolhydraten vaak veel suikers zitten kunnen deze producten tijdens een gezonde leefstijl beter vermeden worden.

Het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten 

Juist omdat de omzetting naar bloedsuiker bij  snelle koolhydraten een stuk sneller gaat zal je al snel een energieboost krijgen van deze soort koolhydraten.

Het nadeel van de snelle koolhydraten is nu dat de energie hierbij niet zo lang behouden blijft.
Hier komt dan ook de energie dip vandaan.

Producten met snelle koolhydraten bevatten vaak veel suikers wat niet ten goede komt bij een gezonde leefstijl.
Deze producten kan je daarom beter vermijden bij een gezonde leefstijl.

Ze bevatten niet alleen veel suikers maar hebben bovendien ook weinig goede voedingsstoffen in zich.
Producten die de snelle koolhydraten bevatten zijn onder andere:

  • Snoep
  • Koekjes
  • Jam
  • Witbrood
  • Witte rijst
  • Witte pasta
  • Vruchtensap 
  • Aardappelpuree

Na het eten van deze producen schommelt de bloedsuiker snel.
Door deze schommeling krijg je een energie dip en eerder behoefte om weer te gaan eten.

Dit betekend dat als je af wilt vallen je deze producten beter in de supermarkt kan laten staan.
Bij producen met langzame koolhydraten worden de koolhydraten minder snel omgezet in bloedsuiker hetgeen er voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel continue blijft.

Daarnaast zijn producten met langzame koolhydraten minder ongezond omdat ze veel minder suiker bevatten.
Deze producten bevatten vaak goede voedingsstoffen zoals Vitamines en mineralen.

Bij deze producten kan je denken aan onder andere:

  • Volkoren brood
  • Zilvervliesrijst
  • Volkoren pasta
  • Bulgur
  • Haver
  • Volkoren couscous
  • Quinoa
  • Groenten
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Melk
  • Yoghurt
langzame koolhydraten

Hoeveel koolhydraten?

Ondanks dat je het beste langzame koolhydraten kunt eten en de snelle koolhydraten beter kunt vermijden kan je ook deze koolhydraten beter niet teveel eten.
Want om het lichaam goed te laten functioneren is het belangrijk om een goede balans te houden tussen de voedingsstoffen die je binnen krijgt.

Omdat het lichaam op die manier het beste kan functioneren.

Als richtlijn kan je aanhouden dat je 40-60% van de calorieën uit koolhydraten haalt gecombineerd met 20 – 40% uit vetten en 20 – 30% uit eiwitten.

De koolhydraten die je per dag nodig hebt zijn niet voor iedereen hetzelfde.
Zo hebben mensen die een actieve baan hebben of veel sporten meer koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren.

Omdat deze koolhydraten dan eerder verbruikt worden.
Als je een beroep hebt waarbij je veel stil zit en verder weinig beweegt kan je de koolhydraten beperken.
Maar het is ook dan niet verstandig om dan de koolhydraten volledig te verbannen!

Het ‘nadeel’ van koolhydraten

Doordat veel producten koolhydraten bevatten kan je er snel teveel van binnen krijgen.
Als je dan producten gaat eten met weinig koolhydraten en ervoor zorgt dat de energie inname lager is dan je verbruik. gaat het lichaam op zoek naar andere energiebronnen waardoor je lichaamsvet gaat verbranden.

Dat zorgt ervoor dat je makkelijker afvalt.
Daarnaast zorgt een tekort aan koolhydraten ervoor dat je in Ketose komt.

Als je teveel koolhydraten inneemt zal het lichaam deze energie omzetten in vet.
Zodat het lichaam dit kan gebruiken als er een schaarste is aan vetten.

Alleen doordat steeds minder mensen last hebben van een schaarste aan vet zijn er steeds meer mensen die aankomen met nadelige gezondheidskwaaltjes tot gevolg.

Als jij een gezonde leefstijl wilt naleven en wilt weten welke producten je wel kan eten kan een kookboek je hier heel goed mee helpen.
Een van mijn favoriete kookboeken is de Afslank receptenbijbel.

De Afslank receptenbijbel

Dit kookboek staat boordevol makkelijke en gezonde gerechten waarmee je jouw gezondheid een grote boost kan geven.
Daarnaast wordt het een stuk makkelijker door het maken van een lijstje om alleen de goede producten in huis te halen.

Zo draagt het hebben van dit kookboek bij aan een verbeterde gezondheid waardoor jij ook nog eens lekkerder in je vel gaat zitten.
Een aantal dingen die jij kunt bereiken door het kopen van dit kookboek:

  • Door de koolhydraatarme gerechten krijg jij een strakke en platte buik.
  • Door de gezonde leefstijl krijg je een gladde huid.
  • Je voelt je gezonder en energieker wat jij uitstraalt naar de buitenwereld.
  • Doordat je jouw buikje verliest krijg je een goed gevoel.

Op dit moment zit er een mooie korting op de Afslank receptenbijbel, waardoor je bij aanschaf hiervan gratis een dag- en week menu krijgt.
Waardoor het een heel stuk makkelijker wordt om de gezonde producten in de winkel te halen!

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More