Voor een optimale gezondheid is het belangrijk om een goede verhouding aan koolhydraten, vetten en eiwitten binnen te krijgen.
Eiwitten geven het lichaam net als koolhydraten energie.
Het is daarom belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen zodat je de hele dag door energie hebt.
Eiwitten kan je onderverdelen in plantaardige en dierlijke eiwitten.
Maar wat is nu precies het verschil en welke eiwitten zijn gezonder?
Ontdek in dit blog alles over de dierlijke en de plantaardige eiwitten!
Wat zijn eiwitten?
Eiwitten zijn net zoals koolhydraten en vetten een brandstof voor het lichaam.
Een andere naam voor eiwit is proteïne, de proteïne bestaat voornamelijk uit aminozuren.
Dit zijn de bouwstenen voor het lichaam.
Een gemiddeld menselijk lichaam heeft 0,8 gram eiwit per kilo nodig.
Kinderen in de groei of fanatieke sporters hebben meer eiwitten nodig.
Net zoals koolhydraten en vetten, is een eiwit een voedingsstof dat energie levert.
Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en bestaan uit aminozuren.
Dat zijn de bouwstenen voor eiwitten in de lichaamscellen.
Gemiddeld heeft een mens 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.
Kinderen die groeien en mensen die intensief sporten hebben er meer van nodig.
Het lichaam kan zelf 13 aminozuren aanmaken, maar heeft 9 aminozuren nodig uit voeding.
Dit worden essentiële aminozuren genoemd.
Zijn dierlijke eiwitten gezond
Eiwitten zitten in veel verschillende voedingsstoffen.
Zo komen we eiwitten tegen in plantaardige producten, maar ook in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel.
Ieder product bestaat uit andere samenstellingen.
Ieder product heeft een andere samenstelling wat betreft koolhydraten, eiwitten en vetten, daarom is het ene product gezonder dan het andere.
Om eiwitten goed op te kunnen nemen is het belangrijk dat deze zoveel mogelijk lijken op de eiwitten die door het lichaam zelf aangemaakt worden.
Om hier een indicatie van te krijgen wordt de Biologische Waarde gebruikt.
Hoe meer aminozuren er in de eiwitten zitten, des te meer ze overeen komen met lichamelijke eiwitten.
Eiwitten kan je terugvinden in onder andere:
Plantaardige bronnen zijn:
- brood
- granen, zoals rijst en pasta
- peulvruchten, zoals bonen en linzen
- noten
- paddenstoelen en producten die hiervan zijn gemaakt
Dierlijke bronnen zijn:
- vlees
- vis
- gevogelte, zoals kip
- melk(producten)
- kaas
- eieren
Hoe werkt de verwerking van eiwitten in het lichaam?
Om het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren is het belangrijk om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen is het belangrijk om gevarieerd te eten.
Wanneer je eiwitten eet zorgt dit ervoor dat je naast brandstof ook bouwstof binnen krijgt.
De eiwitten verstevigen de cellen in het lichaam wat bijdraagt aan het herstel van de spieren en een betere functionaliteit van de organen.
Daarnaast gebruikt het immuunsysteem eiwitten om afweerstoffen aan te maken.
Waardoor je minder snel vatbaar bent voor ziektes.
Ook voor een goede stofwisseling van het lichaam spelen eiwitten een belangrijke rol omdat ze een onderdeel zijn van enzymen.

Alternatieven van dierlijke eiwitten voor vegetariërs
Ook wanneer je als vegetariër een vegetarisch voedingspatroon aanhoudt is het mogelijk om alle eiwitten (aminozuren) tot je te nemen. Hiervoor is het belangrijk om voedingsstoffen efficiënt te combineren.
Omdat granen en noten volwaardige eiwitten aan het lichaam toevoegen is het niet nodig om dierlijke eiwitten te eten.
Wanneer we gaan kijken naar de vitamines en mineralen wordt het wel iets lastiger om vlees achterwege te laten.
Zo kan vitamine B12 alleen uit dierlijke producten gehaald worden.
Om alsnog de goede vitamines en mineralen binnen te krijgen zijn er speciale multivitaminen op de markt die speciaal gericht zijn op vegetariërs om alsnog alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Hoeveel eiwitten heeft het lichaam nodig?
Voor iedere situatie is een andere eiwit behoefte.
Zo heeft een ziek persoon meer eiwitten nodig omdat het immuunsysteem eiwitten gebruikt om afweerstoffen aan te maken.
Ook wanneer je veel sport verbruikt het lichaam meer eiwitten om de spieren te kunnen herstellen.
Maar in het algemeen ligt de eiwitbehoefte tussen de 0,8 en 2 gram eiwit per kilo aan lichaamsgewicht.
Afvallen met eiwitten
Wie af wil vallen kan het beste plantaardige of dierlijke eiwitten aan zijn eetschema toevoegen.
Waarbij je met groenten en fruit aan de koolhydraten kunt komen.
Na het eten ervan ben je niet zo snel hongerig.
Dit komt doordat je door eiwitten verzadigd raakt.
Het lichaam doet er lang over om eiwitten af te breken waardoor de bloedsuikerspiegel constant blijft en de trek in zoetigheid verminderd. Wie het maximale resultaat wil behalen kan het beste kiezen voor een eiwitrijk ontbijt.
Zo wordt het makkelijker om de gehele dag het snoep te laten staan!
Het effect van eiwitten op de nieren
Door de omzetting van dierlijke eiwitten komt er urinezuur vrij.
Dit is een afvalstof die door de nieren afgevoerd moet worden.
Als je veel dierlijke eiwitten eet worden de nieren meer belast.
Een te hoog gehalte urinezuur kan verscheidene nadelige lichamelijke effecten hebben.
Zo kan je eerder last hebben van jicht, pijn en stijfheid.
Om de nieren zo min mogelijk te belasten is het daarom tijdens een eiwitrijk dieet belangrijk om veel groenten en fruit te eten.
Dit heeft ook meteen een reinigende functie op het lichaam.
Waardoor de kans op ziekten afneemt en het immuunsysteem wordt verbeterd door het eten van groenten en fruit.