Wat is kefir? En is kefir gezond?!

Misschien heb je in de winkel het product kefir weleens in de schappen bij de melk zien staan.
Maar wist je toen niet goed wat Kefir precies was.

Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van kefir!

Wat is kefir?

Kefir is een gefermenteerd yoghurtachtig zuivel drankje.
Wat gemaakt wordt door het toevoegen van een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten.

Dit drankje kan gemaakt worden van ieder zuivel variant.
Hierbij kan je denken aan koe, schaap en geiten- melk.

Door het fermentatie proces krijgt de melk een andere smaak en structuur waardoor de melk dikker wordt, een laag percentage alcohol gaat bevatten en licht zuur van smaak wordt.

Naast melk- kefir dat gebaseerd is op zuivel kennen we ook water- kefir; waterkefir wordt gemaakt op basis van vergisting van opgelost suiker in water.
Door het toevoegen van fruit lijkt deze drank op een soort frisdrank met koolzuur.

Voor het maken van kefir heb je maar twee ingrediënten nodig.
Dit is water of melk en kefir korrels.

Dit zijn echter geen echte korrels maar het zijn zuur bacteriën en gisten de je koopt als korrels.
Door het fermentatie proces van kefir blijft het zich zelf ontwikkelen.

Hierdoor kan je eenmaal een klein beetje maken wat daarna steeds meer wordt en kun je op een gegeven moment zoveel hebben dat je het al weg kunt geven.
Na het kopen van 1 zakje kan je hier heel lang mee doen.

Dit drankje vindt zijn oorsprong uit de berggebieden van Tibet of de Kaukasus.
Hier werden mensen vaak 100 jaar.

Wat voor die tijd en nu ook nog erg oud is.
Daarom denkt men dat het drinken van gefermenteerde melk hier aan bijdraagt.

Wat gebeurt er tijdens de Fermentatie van kefir?

Tijdens fermentatie worden micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten gebruikt om het voedingsmiddel te veranderen.
Bij kefir start dit proces door zuur bacteriën en gisten aan melk of water toe te voegen en dan in een afgesloten pot zonder zuurstof te laten staan.

Zo kunnen de bacteriën en gisten het beste groeien.
Als je kefir 24 tot 48 uur hebt laten staan zal je zien dat het water of de melk een heel stuk dikker is geworden en is gaan smaken als karnemelk.
Daarnaast wordt kefir gezond door de probiotica die vrijkomt tijdens dit proces.

kefir gezond

Gezondheidsvoordelen van probiotica en kefir

Is kefir gezond?
Aangezien er tijdens het fermentatie proces bij kefir probiotica vrij komt geeft dit een positief effect op de gezondheid.

Kefir verbeterd de stoelgang

De probiotica die in de kefir voorkomt draagt bij aan een betere en gezondere balans van de bacteriën in de darmen.
Wanneer de balans goed is, draagt dit bij aan een goede darmflora waardoor de stoelgang beter wordt en wordt de kans op maag en darmproblemen kleiner waardoor het drinken van kefir gezond is.

Naast de verbeterde darmflora kan de probiotica een grote rol spelen bij de bestrijding van diarree.
Wanneer je last hebt van maag- en /of darmproblemen is het drankje kefir gezond om aan je eetschema toe te voegen.

Kefir vermindert de klachten die veroorzaakt zijn door stress

Door onze drukke en hectische levensstijl ervaren we vaak veel stress, waardoor gezondheidsproblemen optreden en ons minder fit en vitaal voelen.
Problemen met de maag en darmen zijn hier vaak het gevolg van.

Daarnaast worden we door stress depressief of krijgen we last van angsten.
Uit onderzoek ik gebleken dat probiotica hier een positieve invloed op kan hebben.
Zodat de symptomen veroorzaakt door stress kunnen verminderen.

Kefir zorgt voor sterkere botten

In Nederland zijn er steeds meer mensen die last hebben van osteoporose.
Wat inhoudt dat mensen door een verlaging van de sterkte van de botten een verhoogde kans hebben op botbreuken van met name de wervelkolom, heup, pols, bovenarm en bekken.

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans wordt dat je gemakkelijk botten breekt.
Vooral mensen van 75 jaar en ouder zijn hier kwetsbaar voor.

Zo valt op dat er een op de twee vrouwen en een op de vijf manen van 50 jaar en ouder een botbreuk ten gevolge van osteoporose oplopen. Omdat het om heel veel mensen gaat die last hebben van deze ziekte, zijn de kosten hiervoor ook enorm.

In heel Europa gaat het hier al om ongeveer 30 Miljard euro.
Als je let op de hoeveelheid calcium dat je inneemt kan dit de botten versterken en deze klachten daardoor verkleinen.

Juist omdat kefir gemaakt wordt van volle melk wat rijk is aan calcium is melk en kefir een goede bron om de calcium weer op peil te krijgen.
Naast calcium bevat melkkefir ook veel Vitamine K2 wat bijdraagt aan het vasthouden van de calcium en daarom de botdichtheid kan verbeteren.

Door inname van Vitamine K2 kunnen botbreuken zelfs voorkomen worden.
Doordat kefir rijk is aan calcium en Vitamine K2 is kefir gezond en kan het de gezondheid van de botten bevorderen.

Kefir helpt je afvallen

Er zijn bepaalde probiotica die gerelateerd worden aan gewichtsafname.
Hier wordt steeds meer onderzoek naar gedaan, zodat er met zekerheid gezegd kan worden hoe probiotica ingezet kan worden voor behandelingen tegen obesitas.

Door de grote hoeveelheden probiotica die kefir bevat kan het drinken ervan je helpen om af te vallen.
Ook een kleine verlaging in het gewicht kan al een groot verschil maken voor de kans op ziekten die gerelateerd zijn aan overgewicht zoals Diabetes Type II en de hoge bloeddruk.

Kefir verkleint mogelijk de groei van borst kanker

Er zijn verschillende onderzoeken met dieren geweest waaruit blijkt dat het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen de groei van (borst) kankercellen kunnen beperken.
Hierdoor is kefir gezond als je deze symptomen hebt.

Uit onderzoeken waarin kefir centraal stond is zelfs gebleken dat kefirextract de hoeveelheid borstkankercellen ernstig kan verlagen.
Voor de exacte effecten die kefir teweeg kan brengen is er nog meer onderzoek nodig.

Kun je kefir eten bij lactose-intolerantie?

De melksuiker die in melk zit wordt ook wel lactose genoemd.
Tegenwoordig zijn er steeds minder volwassenen in staat om de lactose goed af te breken en te verteren.

Met een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, krampen en diarree als gevolg.
Daarnaast kan je meer slijm aanmaken waardoor je te veel slijm binnen krijgt. D

e symptomen die ontstaan na het drinken van melk wordt lactose-intolerantie genoemd.
Door het fermentatie proces die plaats vindt bij gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir en yoghurt wordt de lactose in melkzuur grotendeels veranderd, waardoor de gefermenteerde producten een stuk minder melksuiker bevatten.

Hierdoor kunnen mensen met een lactose-intolerantie kefir over het algemeen een heel stuk beter verdragen.
Daarnaast is er uit onderzoek gebleken dat mensen met lichte lactose-intolerantie het beste kefir kunnen eten.

Echter, als je last hebt van lactose-intolerantie kun je beginnen met het toevoegen van kefir in kleine stapjes.
En dit langzaam aan uitbreiden.

Maar bouw dit wel langzaam op. Kefir bezit namelijk niet alleen weinig melksuiker, maar het kan tevens helpen om de lactose door het lichaam makkelijker af te laten breken.

Naast de melkkefir bestaat er ook de waterkefir die volledig lactose vrij is.
De waterkefir kan je maken door suiker aan water toe te voegen, de kefir is dan op water gebaseerd.
Doordat de suiker uit het water gebruikt wordt is kefir gezond om toe te voegen aan jouw voedingspatroon.

Conclusie over kefir!

Als je last hebt van verschillende gezondheidsproblemen is kefir gezond om toe te voegen aan je voedingspatroon.
Zo kan kefir helpen om de allergie reactie op zuivel producten te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.

Naast kefir zijn er nog andere producten die je het beste kunt eten tijdens een gezonde levensstijl.
Deze zijn te vinden in de afslank receptenbijbel.

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More