Aan iedereen die naar een gezonde brood belegging zoekt zal het wel eens opgevallen zijn.
Er zijn veel verschillende soorten beleg te vinden.
In Nederland is bijvoorbeeld pindakaas een populaire beleg soort.
In pindakaas zien we verschillende soorten, wat het moeilijk maakt om te kiezen.
Ontdek in dit blogbericht wat gezonde pindakaas is en waarom deze juist zo gezond is!
Meer over het broodbeleg pindakaas
Iedereen kent het broodbeleg pindakaas wel.
De een vind het erg lekker en de ander ergert zich er al aan als iemand in de buurt pindakaas eet.
Maar wist je dat het Nederlandse broodbeleg pindakaas super gezond is?
Nu zal je jezelf misschien ook wel afvragen of er alleen gezonde pindakaas bestaat of dat er ook ongezonde varianten bestaan.
Zoals bij ieder product is de ene versie gezonder dan de andere.
Dit is bij pindakaas ook het geval.
Aan veel pindakaas potten die in de supermarkt te vinden zijn, is suiker of zout toegevoegd.
Dit maakt de pindakaas minder gezond.
De pindakaas die van verse pinda ’s is gemaakt is veel gezonder.
Pindakaas die alleen gemaakt is van cashewnoten of amandelen met verse pinda ’s is wel gezonde pindakaas.
Hierin zit geen extra toegevoegde suiker of zout.
Gezonde pindakaas
Pindakaas bevat veel verschillende goede voedingstoffen waaronder plantaardige vetten, vitamines en mineralen, zoals vitamine B1 en B3, linolzuur, inositol en resveratol.
Onder de sporters is pindakaas een populair broodbeleg doordat er veel koolhydraten en eiwitten in dit product aanwezig zijn.
Als je voor de gezonde variant pindakaas wilt gaan, dan kun je hem het beste zelf maken.
Hierdoor weet je zeker dat er geen extra toegevoegde suiker en zout in zit.
Deze versie is makkelijk te maken en is gezonder dan die uit de supermarkt.

Hoe kan je zelf pindakaas maken?
Het maken van pindakaas is vrij gemakkelijk.
Je kunt zelf gemakkelijk de smaak bepalen door bijvoorbeeld geroosterde pinda ’s te gebruiken in plaats van gewone niet geroosterde pinda ‘s.
Je kan zelf de niet geroosterde pinda ’s roosteren in de oven.
Daarbij kun je het beste opletten dat je de pinda ’s niet al te lang roostert, anders worden ze erg donker en dan word de smaak een beetje sterk.
En bovendien als je de pinda ’s te lang roostert dan gaan de voedingswaarden er op achteruit en als ze geroosterd zijn moet je ze natuurlijk ook een tijdje af laten koelen.
Als je in het bezit bent van een goede keukenmachine kun je alle pinda ‘s +/-500g in een keer malen.
Of je kan ze verdelen in meerdere porties van ongeveer 250 gram.
Tijdens het malen van de pinda’s komen er niet vanzelf oliën vrij, die de pindakaas smeuïg maakt.
Daarom moet je er per 250 gram pinda’s een flinke eetlepel kokosolie aan toevoegen.
Om het daarna lekker smeerbaar te maken moet je de keukenmachine op een matige stand zetten en de pindakaas nog even 5 minuten in de machine laten draaien.
Als de pindakaas klaar en goed is, kan je er voor de smaak een snufje zeezout aan toevoegen.
Alternatieven voor pinda’s bij een gezonde pindakaas?
Voor het maken van de pindakaas kan je pinda ‘s of ook cashewnoten en amandelen gebruiken.
Dit zijn noten met veel gezonde voedingsstoffen, wat een gezond resultaat voor op je brood teweeg brengt.
Pindakaas is echter niet alleen lekker voor op brood.
Je kan het ook gebruiken voor op toast of voor op een knacker of gewoon lekker op een stukje pure chocolade als je zin hebt om te snoepen.
Gezondheidsvoordelen van pindakaas
Als je af en toe pindakaas eet kan dit bijdragen aan een gezonde levensstijl en kan je zelfs af gaan vallen.
Natuurlijk is teveel ook niet goed, maar dat is meestal het geval wanneer je ergens teveel van eet.
Pindakaas eten brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals je hieronder kunt lezen.

In pindakaas zitten onverzadigde vetzuren
In pindakaas zitten vetten.
De hoeveelheid vet is verschillend.
Het ligt eraan of je de pindakaas zelf hebt gemaakt en ook ligt het eraan met welke noten de pindakaas gemaakt is.
De hoeveelheid vet die normaal in pindakaas zit is ongeveer 45% .
Deze vetten zijn onder te verdelen in 80% gezonde vetten en 20% verzadigde vetten.
Door de verhouding van deze vetten blijft het gezonde pindakaas.
Pindakaas geeft een verzadigd gevoel
Iedere pindakaas bevat veel calorieën waardoor het in eerste instantie niet geschikt is om af te vallen.
Echter zorgen de eiwitrijke pinda’s in pindakaas voor een wijziging in het aantal calorieën.
Door deze omzetting wordt het totaal aantal calorieën minder.
Pindakaas stimuleert de spieropbouw
Door de eiwitten die in pinda’s en pindakaas zitten is dit product belangrijk voor sporters om te eten.
Want eiwitten zorgen voor de opbouw van spierweefsel.
Maar ook om af te kunnen vallen is pindakaas een prima product.
Het opgebouwde spierweefsel door de eiwitten in de pindakaas zorgt er namelijk voor dat de vetten en calorieën verbranden.
Waardoor je zelfs kunt relaxen terwijl je lichaam bezig is met afvallen.
Daarnaast zorgen de eiwitten ervoor dat er een betere bloedtoevoer naar de spieren is waardoor de spier opbouw versneld wordt.
Pindakaas is rijk aan vitamine E
Het lichaam heeft vitamine E nodig voor de bescherming van de spieren.
Maar ook voor een efficiëntere spijsvertering en vetverbranding is vitamine E nodig.
Wanner je genoeg vitamine E binnen krijgt zal je daarbij ook je immuunsysteem verbeteren.
Wanneer je een boterham met een ‘normale’ hoeveelheid pindakaas eet is dit al 30% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E.
Voor een gezonde levensstijl is het eten van pindakaas niet voldoende.
Het lichaam vraag namelijk om gevarieerde voeding.
Gevarieerd eten
Als je gevarieerd wilt eten, maar geen zin hebt om zelf steeds uit te moeten zoeken wat je nu wel of juist niet mag eten, dan is het hebben van een kookboek een echte must.
Zo kan je in een oog opslag zien welke ingrediënten er benodigd zijn om een bepaald gerecht te maken.
Nu is natuurlijk niet ieder kookboek even geschikt voor een gezonde levensstijl.
Maar na enig onderzoek ben ik uitgekomen op de afslank receptenbijbel.
Dit kookboek staat vol met verschillende gerechten die je kunnen helpen om gevarieerd, gezond en lekker te eten.
En die maaltijden, die in dat kookboek staan, kan je over het algemeen al binnen een mum van tijd bereiden.
Zo wordt het je wel heel makkelijk gemaakt om je weer lekkerder en slanker te voelen!