Waarom jij gezonde pindakaas in huis moet halen!

Aan iedereen die naar een gezonde brood belegging zoekt zal het wel eens opgevallen zijn.
Er zijn veel verschillende soorten beleg te vinden.

In Nederland is bijvoorbeeld pindakaas een populaire beleg soort.  
In pindakaas zien we verschillende soorten, wat het moeilijk maakt om te kiezen.
Ontdek in dit blogbericht wat gezonde pindakaas is en waarom deze juist zo gezond is!

Meer over het broodbeleg pindakaas

Iedereen kent het broodbeleg pindakaas wel.
De een vind het erg lekker en de ander ergert zich er al aan als iemand in de buurt pindakaas eet.

Maar wist je dat het Nederlandse broodbeleg pindakaas super gezond is?
Nu zal je jezelf misschien ook wel afvragen of er alleen gezonde pindakaas bestaat of dat er ook ongezonde varianten bestaan.

Zoals bij ieder product is de ene versie gezonder dan de andere.
Dit is bij pindakaas ook het geval.

Aan veel pindakaas potten die in de supermarkt te vinden zijn, is suiker of zout toegevoegd.
Dit maakt de pindakaas minder gezond.

De pindakaas die van verse pinda ’s is gemaakt is veel gezonder.
Pindakaas die alleen gemaakt is van cashewnoten of amandelen met verse pinda ’s is wel gezonde pindakaas.
Hierin zit geen extra toegevoegde suiker of zout.

Gezonde pindakaas

Pindakaas bevat veel verschillende goede voedingstoffen waaronder plantaardige vetten, vitamines en mineralen, zoals vitamine B1 en B3, linolzuur, inositol en resveratol.
Onder de sporters is pindakaas een populair broodbeleg doordat er veel koolhydraten en eiwitten in dit product aanwezig zijn.

Als je voor de gezonde variant pindakaas wilt gaan, dan kun je hem het beste zelf maken.
Hierdoor weet je zeker dat er geen extra toegevoegde suiker en zout in zit.
Deze versie is makkelijk te maken en is gezonder dan die uit de supermarkt.

gezonde pindakaas

Hoe kan je zelf pindakaas maken?

Het maken van pindakaas is vrij gemakkelijk.
Je kunt zelf gemakkelijk de smaak bepalen door bijvoorbeeld geroosterde pinda ’s te gebruiken in plaats van gewone niet geroosterde pinda ‘s.

Je kan zelf de niet geroosterde pinda ’s roosteren in de oven.
Daarbij kun je het beste opletten dat je de pinda ’s niet al te lang roostert, anders worden ze erg donker en dan word de smaak een beetje sterk.

En bovendien als je de pinda ’s te lang roostert dan gaan de voedingswaarden er op achteruit en als ze geroosterd zijn moet je ze natuurlijk ook een tijdje af laten koelen.

Als je in het bezit bent van een goede keukenmachine kun je alle pinda ‘s +/-500g in een keer malen.
Of je kan ze verdelen in meerdere porties van ongeveer 250 gram.

Tijdens het malen van de pinda’s komen er niet vanzelf oliën vrij, die de pindakaas smeuïg maakt.
Daarom moet je er per 250 gram pinda’s een flinke eetlepel kokosolie aan toevoegen.

Om het daarna lekker smeerbaar te maken moet je de keukenmachine op een matige stand zetten en de pindakaas nog even 5 minuten in de machine laten draaien.
Als de pindakaas klaar en goed is, kan je er voor de smaak een snufje zeezout aan toevoegen.

Alternatieven voor pinda’s bij een gezonde pindakaas?

Voor het maken van de pindakaas kan je pinda ‘s of ook cashewnoten en amandelen gebruiken.
Dit zijn noten met veel gezonde voedingsstoffen, wat een gezond resultaat voor op je brood teweeg brengt.

Pindakaas is echter niet alleen lekker voor op brood.
Je kan het ook gebruiken voor op toast of voor op een knacker of gewoon lekker op een stukje pure chocolade als je zin hebt om te snoepen.

Gezondheidsvoordelen van pindakaas

Als je af en toe pindakaas eet kan dit bijdragen aan een gezonde levensstijl en kan je zelfs af gaan vallen.
Natuurlijk is teveel ook niet goed, maar dat is meestal het geval wanneer je ergens teveel van eet.

Pindakaas eten brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals je hieronder kunt lezen.

hoe gezond is pindakaas

In pindakaas zitten onverzadigde vetzuren

In pindakaas zitten vetten.
De hoeveelheid vet is verschillend.

Het ligt eraan of je de pindakaas zelf hebt gemaakt en ook ligt het eraan met welke noten de pindakaas gemaakt is.
De hoeveelheid vet die normaal in pindakaas zit is ongeveer 45% .

Deze vetten zijn onder te verdelen in 80% gezonde vetten en 20% verzadigde vetten.
Door de verhouding van deze vetten blijft het gezonde pindakaas.

Pindakaas geeft een verzadigd gevoel

Iedere pindakaas bevat veel calorieën waardoor het in eerste instantie niet geschikt is om af te vallen.
Echter zorgen de eiwitrijke pinda’s in pindakaas voor een wijziging in het aantal calorieën.
Door deze omzetting wordt het totaal aantal calorieën minder.

Pindakaas stimuleert de spieropbouw

Door de eiwitten die in pinda’s en pindakaas zitten is dit product belangrijk voor sporters om te eten.
Want eiwitten zorgen voor de opbouw van spierweefsel.

Maar ook om af te kunnen vallen is pindakaas een prima product.
Het opgebouwde spierweefsel door de eiwitten in de pindakaas zorgt er namelijk voor dat de vetten en calorieën verbranden.

Waardoor je zelfs kunt relaxen terwijl je lichaam bezig is met afvallen.
Daarnaast zorgen de eiwitten ervoor dat er een betere bloedtoevoer naar de spieren is waardoor de spier opbouw versneld wordt.

Pindakaas is rijk aan vitamine E

Het lichaam heeft vitamine E nodig voor de bescherming van de spieren.
Maar ook voor een efficiëntere spijsvertering en vetverbranding is vitamine E nodig.

Wanner je genoeg vitamine E binnen krijgt zal je daarbij ook je immuunsysteem verbeteren.
Wanneer je een boterham met een ‘normale’ hoeveelheid pindakaas eet is dit al 30% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine E.

Voor een gezonde levensstijl is het eten van pindakaas niet voldoende.
Het lichaam vraag namelijk om gevarieerde voeding.

Gevarieerd eten

Als je gevarieerd wilt eten, maar geen zin hebt om zelf steeds uit te moeten zoeken wat je nu wel of juist niet mag eten, dan is het hebben van een kookboek een echte must.
Zo kan je in een oog opslag zien welke ingrediënten er benodigd zijn om een bepaald gerecht te maken.

Nu is natuurlijk niet ieder kookboek even geschikt voor een gezonde levensstijl.
Maar na enig onderzoek ben ik uitgekomen op de afslank receptenbijbel.

Dit kookboek staat vol met verschillende gerechten die je kunnen helpen om gevarieerd, gezond en lekker te eten.
En die maaltijden, die in dat kookboek staan, kan je over het algemeen al binnen een mum van tijd bereiden.

Zo wordt het je wel heel makkelijk gemaakt om je weer lekkerder en slanker te voelen!

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More