Rode bieten zijn groenten die door de ene enorm lekker bevonden worden terwijl anderen er juist enorm van gruwelen.
Het eten van roden bieten kan op veel verschillende manieren.
De meeste mensen koken hun bietjes.
Rauw eten kun je ze ook.
Dan kun je ze verwerken in verschillende gerechten.
Deze bieten hebben een positief effect op de gezondheid.
Ontdek in dit blogbericht waarom rode bieten gezond zijn!
Wat zijn rode bieten?
Rode bieten kennen we als knollen met een rode nerf en een groen blad.
Een andere benaming die voornamelijk in het Westen gebruikt wordt voor deze groente is kroten of krootjes.
De rode bieten vinden we in twee verschillende varianten.
In de winter periode vanaf oktober tot april zijn winter bieten wat de grotere ronde bieten zonder loof zijn, maar voor de zomer periode vanaf mei tot september zijn er de zomerbieten.
Dit worden ook wel de bosbieten genoemd omdat deze in bosjes zijn samen gebonden.
Rode bieten kennen een rijke geschiedenis.
Zo is de rode biet al in de 16e eeuw als lekkere en voedzame groente ontdekt.
De kleur rood hebben ze te danken aan de kleurstof Betanine wat in de rode bieten aanwezig is.
Deze kleurstof wordt meer gebruikt dan we denken.
Veel voeding met de kleur rood krijgt de kleurstof E-162 wat Betanine is.
Wanneer we naar de biologische voeding kijken komen we vaker de benaming bietenrood tegen waarmee dezelfde kleurstof aangeduid wordt.
Wat maakt rode bieten gezond?
Bietjes zijn groenten met een grote variatie aan vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen.
Hierdoor is het eten van rode bieten gezond en brengt het verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee.
Naast dat de rode bieten gezond zijn is deze groente ook makkelijk om klaar te maken.
En kunnen ze gebruikt worden in veel verschillende recepten.
Zo kun je denken aan een salade.
Maar ook een smoothie behoort tot de mogelijkheden.
Hieronder een lijstje met de voedingsstoffen die in 100 gram bietjes te vinden is.
- Calorieën: 44
- Eiwitten: 1,7 gram
- Vet: 0,2 gram
- Vezels: 2 gram
- Vitamine C: 6% van de ADH
- Foliumzuur (Vitamine B11): 20% van de ADH
- Vitamine B6: 3% van de ADH
- Magnesium: 6% van de ADH
- Kalium: 9% van de ADH
- Fosfor: 4% van de ADH
- Mangaan: 16% van de ADH
- IJzer: 4% van de ADH
Het aantal calorieën die in deze groenten te vinden zijn, zijn beperkt waardoor het eten van de rode bieten helpt wanneer je af wilt vallen.
Naast de voedingsstoffen uit het lijstje hierboven zitten er in rode bietjes ook verscheidene plantenverbindingen.
Deze zijn op hun beurt ook verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.
Zo zit er in de rode biet het stofje Nitraat wat ook te vinden is in groenten zoals spinazie, sla, selderij en andijvie.

Nitraat uit rode bieten
Nitraat wordt door het lichaam omgezet in nitriet wat de bloedvaten iets wijder maakt.
Dit zorgt ervoor dat het bloed makkelijker door het lichaam kan stromen, waardoor er meer bloed naar de hersenen en spieren toe gaat.
Met een lagere bloeddruk en een prestatie bevordering op verschillende fronten als gevolg.
Door deze prestatie verbetering zijn rode bieten gezond voor topsporters.
Deze groenten zijn hierdoor populair onder mensen die duursport beoefenen.
Bietjes zijn gezond door een verlaagde bloeddruk
Een hoge bloeddruk vergroot de kans op verscheidene hart- en vaatziekten.
Waarbij onder anderen een hart- aanval en beroerte een veel voorkomende doodsoorzaak is.
Het eten van rode bieten is gezond en kan de kans op deze ziekten verkleinen.
Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat rode bietjes ervoor kunnen zorgen dat de bloeddruk kan dalen.
Het staat vast dat de Nitraten die in deze groente zitten hiervoor zorgen.
Nitriet wat ontstaat na de omzetting van Nitraten door het lichaam zorgt voor een verwijding van de bloedvaten waardoor er meer bloed door de aderen kan stromen.
Om het maximale resultaat uit de rode biet te halen is het van essentieel belang om deze regelmatig te eten.
Het effect van de verwijding van de bloedvaten zal ongeveer 6 uur aanhouden.
Na deze tijd zullen de bloedvaten weer terug gaan naar de normale stand.
Rode bietjes zijn gezond voor sporters
Wie regelmatig sport heeft meer belang bij het eten van rode bieten.
Er zijn namelijk studies geweest, waarbij bewezen is dat Nitriet niet alleen goed is voor de duursport, maar het de algehele sportprestaties bevorderd.
Dit effect komt doordat Nitrieten de efficiëntie van de Mitochondriën vergroot.
Mitochondriën kunnen gezien worden als energiefabriekjes in de lichaamscellen.
Hierbij geldt dat hoe efficiënter zij werken, hoe meer energie dat jij hebt.
Door de verwijde bloedvaten wordt het zuurstof verbruik in de spieren groter.
Dit is nodig om de doorgang van het bloed te vergemakkelijken.
Het grote voordeel van de grotere hoeveelheid bloedcirculatie is dat je spieren er meer mee kunnen doen.
Met verbeterde sport prestaties zoals een verbetert uithoudingsvermogen en kracht als gevolg.
Dit kan zelfs oplopen tot een verbetering van 17%. Wat door het eten van rode bieten tot stand kan komen.
Om dit resultaat te bereiken hoef je alleen maar 1 tot 2 glazen van 250 ml rode bietensap te drinken op de dag voor je sportieve prestaties. Ditzelfde resultaat kun je bereiken door het eten van 5 hele bieten!
Rode bieten verbeteren de stoelgang
Bietjes zijn vezelrijke groenten.
Vezelrijke producten staan bekend om een verbetering van de spijsvertering.
Door vezels worden de darmen gevoed met goede bacteriën waardoor er meer massa aan de ontlasting wordt toegevoegd, wat ervoor zorgt dat je makkelijker naar het toilet kunt gaan.
Rode bieten zijn goed voor de hersenen
Door ouderdom werken de hersenen steeds minder goed, waardoor je steeds makkelijker dingen gaat vergeten.
Een van de veel voorkomende ziektes die bij ouderdom optreden is onder andere Dementie, maar ook Parkinson of Alzheimer komen nogal eens voor.
Deze ziektes ontstaan vaak door de afname van de toevoer van zuurstof.
Wie 1 of 2 glazen rode bietensap drinkt zal dit effect verminderen door de Nitraten die in de bieten voorkomen en die de bloedstroom naar de hersenen verbeteren.
Rode bieten gezond tegen chronische ziekten
Veel mensen hebben te maken met chronische ziekten.
Hierbij worden niet meteen de ziektes zoals obesitas, hart en vaatziekten of kanker bedoeld.
Nee, je kunt ook last hebben van een chronische ontsteking wanneer je vaak niet fit bent, regelmatig ziek bent, snotterig bent of prikkelbaar.
Je kan je dan ook moeilijk concentreren.
Het eten van rode bieten is dan goed en gezond omdat deze groente bepaalde voedingsstoffen bevatten die ontstekingsremmende werkingen hebben.
Afvallen met rode bieten
Rode bieten hebben een hoge concentratie aan voedingswaarde en bevatten weinig calorieën.
Om af te vallen is het belangrijk om een goed evenwicht in het lichaam te hebben tussen koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.
Rode bieten zijn vezelrijk waardoor ze voedzaam zijn en in combinatie met de gezonde voedingsstoffen zal je er niet teveel van eten.
Maar krijg je wel de benodigde voedingsstoffen binnen wat ervoor zorgt dat je gaat afvallen.
Daarbij helpen de vezels mee aan het hebben van een vol gevoel, hetgeen mee helpt tegen de neiging om te gaan snoepen.
Dus komen er minder suikers en koolhydraat rijke producten je lichaam binnen.
Consumeer mogelijkheden van rode bieten
Rode bieten kun je op allerlei manieren bereiden.
Zo kan je ze koken, rauw eten, pureren, roosteren of er een smoothie van maken.
Daardoor worden de mogelijkheden om ze aan je eetschema toe te voegen eindeloos.
En zelfs als je geen zin hebt om rode bieten te eten, zou je ze kunnen pureren of drinken.
Of je verwerkt ze in een lekkere smoothie in combinatie met verschillende andere groenten of fruit!