Wat maakt rode bieten gezond, en waarom kunnen ze gezien worden als superfood?

Rode bieten zijn groenten die door de ene enorm lekker bevonden worden terwijl anderen er juist enorm van gruwelen.
Het eten van roden bieten kan op veel verschillende manieren.

De meeste mensen koken hun bietjes.
Rauw eten kun je ze ook.

Dan kun je ze verwerken in verschillende gerechten. 
Deze bieten hebben een positief effect op de gezondheid.
Ontdek in dit blogbericht waarom rode bieten gezond zijn!

Wat zijn rode bieten?

Rode bieten kennen we als knollen met een rode nerf en een groen blad.
Een andere benaming die voornamelijk in het Westen gebruikt wordt voor deze groente is kroten of krootjes.

De rode bieten vinden we in twee verschillende varianten.
In de winter periode vanaf oktober tot april zijn winter bieten wat de grotere ronde bieten zonder loof zijn, maar voor de zomer periode vanaf mei tot september zijn er de zomerbieten.

Dit worden ook wel de bosbieten genoemd omdat deze in bosjes zijn samen gebonden.
Rode bieten kennen een rijke geschiedenis.

Zo is de rode biet al in de 16e eeuw als lekkere en voedzame groente ontdekt.
De kleur rood hebben ze te danken aan de kleurstof Betanine wat in de rode bieten aanwezig is.

Deze kleurstof wordt meer gebruikt dan we denken.
Veel voeding met de kleur rood krijgt de kleurstof E-162 wat Betanine is.
Wanneer we naar de biologische voeding kijken komen we vaker de benaming bietenrood tegen waarmee dezelfde kleurstof aangeduid wordt.

Wat maakt rode bieten gezond?

Bietjes zijn groenten met een grote variatie aan vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen.
Hierdoor is het eten van rode bieten gezond en brengt het verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee.

Naast dat de rode bieten gezond zijn is deze groente ook makkelijk om klaar te maken.
En kunnen ze gebruikt worden in veel verschillende recepten.

Zo kun je denken aan een salade.
Maar ook een smoothie behoort tot de mogelijkheden.
Hieronder een lijstje met de voedingsstoffen die in 100 gram bietjes te vinden is.

  • Calorieën: 44
  • Eiwitten: 1,7 gram
  • Vet: 0,2 gram
  • Vezels: 2 gram
  • Vitamine C: 6% van de ADH
  • Foliumzuur (Vitamine B11): 20% van de ADH
  • Vitamine B6: 3% van de ADH
  • Magnesium: 6% van de ADH
  • Kalium: 9% van de ADH
  • Fosfor: 4% van de ADH
  • Mangaan: 16% van de ADH
  • IJzer: 4% van de ADH

Het aantal calorieën die in deze groenten te vinden zijn, zijn beperkt waardoor het eten van de rode bieten helpt wanneer je af wilt vallen.
Naast de voedingsstoffen uit het lijstje hierboven zitten er in rode bietjes ook verscheidene plantenverbindingen.

Deze zijn op hun beurt ook verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.
Zo zit er in de rode biet het stofje Nitraat wat ook te vinden is in groenten zoals spinazie, sla, selderij en andijvie.

rode bieten gezond

Nitraat uit rode bieten

Nitraat wordt door het lichaam omgezet in nitriet wat de bloedvaten iets wijder maakt.
Dit zorgt ervoor dat het bloed makkelijker door het lichaam kan stromen, waardoor er meer bloed naar de hersenen en spieren toe gaat.

Met een lagere bloeddruk en een prestatie bevordering op verschillende fronten als gevolg.
Door deze prestatie verbetering zijn rode bieten gezond voor topsporters.
Deze groenten zijn hierdoor populair onder mensen die duursport beoefenen.

Bietjes zijn gezond door een verlaagde bloeddruk

Een hoge bloeddruk vergroot de kans op verscheidene hart- en vaatziekten.
Waarbij onder anderen een hart- aanval en beroerte een veel voorkomende doodsoorzaak is.

Het eten van rode bieten is gezond en kan de kans op deze ziekten verkleinen.
Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat rode bietjes ervoor kunnen zorgen dat de bloeddruk kan dalen.

Het staat vast dat de Nitraten die in deze groente zitten hiervoor zorgen.
Nitriet wat ontstaat na de omzetting van Nitraten door het lichaam zorgt voor een verwijding van de bloedvaten waardoor er meer bloed door de aderen kan stromen.

Om het maximale resultaat uit de rode biet te halen is het van essentieel belang om deze regelmatig te eten.
Het effect van de verwijding van de bloedvaten zal ongeveer 6 uur aanhouden.
Na deze tijd zullen de bloedvaten weer terug gaan naar de normale stand.

Rode bietjes zijn gezond voor sporters

Wie regelmatig sport heeft meer belang bij het eten van rode bieten.
Er zijn namelijk studies geweest, waarbij bewezen is dat Nitriet niet alleen goed is voor de duursport, maar het de algehele sportprestaties bevorderd.

Dit effect komt doordat Nitrieten de efficiëntie van de Mitochondriën vergroot.
Mitochondriën kunnen gezien worden als energiefabriekjes in de lichaamscellen.
Hierbij geldt dat hoe efficiënter zij werken, hoe meer energie dat jij hebt.

Door de verwijde bloedvaten wordt het zuurstof verbruik in de spieren groter.
Dit is nodig om de doorgang van het bloed te vergemakkelijken.

Het grote voordeel van de grotere hoeveelheid bloedcirculatie is dat je spieren er meer mee kunnen doen.
Met verbeterde sport prestaties zoals een verbetert uithoudingsvermogen en kracht als gevolg.

Dit kan zelfs oplopen tot een verbetering van 17%. Wat door het eten van rode bieten tot stand kan komen.
Om dit resultaat te bereiken hoef je alleen maar 1 tot 2 glazen van 250 ml rode bietensap te drinken op de dag voor je sportieve prestaties. Ditzelfde resultaat kun je bereiken door het eten van 5 hele bieten!

Rode bieten verbeteren de stoelgang

Bietjes zijn vezelrijke groenten.
Vezelrijke producten staan bekend om een verbetering van de spijsvertering.

Door vezels worden de darmen gevoed met goede bacteriën waardoor er meer massa aan de ontlasting wordt toegevoegd, wat ervoor zorgt dat je makkelijker naar het toilet kunt gaan.

Rode bieten zijn goed voor de hersenen

Door ouderdom werken de hersenen steeds minder goed, waardoor je steeds makkelijker dingen gaat vergeten.
Een van de veel voorkomende ziektes die bij ouderdom optreden is onder andere Dementie, maar ook Parkinson of Alzheimer komen nogal eens voor.

Deze ziektes ontstaan vaak door de afname van de toevoer van zuurstof.
Wie 1 of 2 glazen rode bietensap drinkt zal dit effect verminderen door de Nitraten die in de bieten voorkomen en die de bloedstroom naar de hersenen verbeteren.

Rode bieten gezond tegen chronische ziekten

Veel mensen hebben te maken met chronische ziekten.
Hierbij worden niet meteen de ziektes zoals obesitas, hart en vaatziekten of kanker bedoeld.

Nee, je kunt ook last hebben van een chronische ontsteking wanneer je vaak niet fit bent, regelmatig ziek bent, snotterig bent of prikkelbaar.
Je kan je dan ook moeilijk concentreren.

Het eten van rode bieten is dan goed en gezond omdat deze groente bepaalde voedingsstoffen bevatten die ontstekingsremmende werkingen hebben.

Afvallen met rode bieten

Rode bieten hebben een hoge concentratie aan voedingswaarde en bevatten weinig calorieën.
Om af te vallen is het belangrijk om een goed evenwicht in het lichaam te hebben tussen koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

Rode bieten zijn vezelrijk waardoor ze voedzaam zijn en in combinatie met de gezonde voedingsstoffen zal je er niet teveel van eten.
Maar krijg je wel de benodigde voedingsstoffen binnen wat ervoor zorgt dat je gaat afvallen.

Daarbij helpen de vezels mee aan het hebben van een vol gevoel, hetgeen mee helpt tegen de neiging om te gaan snoepen.
Dus komen er minder suikers en koolhydraat rijke producten je lichaam binnen.

Consumeer mogelijkheden van rode bieten

Rode bieten kun je op allerlei manieren bereiden.
Zo kan je ze koken, rauw eten, pureren, roosteren of er een smoothie van maken.

Daardoor worden de mogelijkheden om ze aan je eetschema toe te voegen eindeloos.
En zelfs als je geen zin hebt om rode bieten te eten, zou je ze kunnen pureren of drinken.

Of je verwerkt ze in een lekkere smoothie in combinatie met verschillende andere groenten of fruit!

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More