
Je wilt graag gezonder leven, en hebt daarom besloten om je dagelijkse voeding hierop aan te passen.
Een uitstekende manier om fitter en gezonder te worden, is door je dieet koolhydraatarm te maken.
Daardoor val je regelmatig af, blijf je op een gezond gewicht, en krijg je toch alle voedingsstoffen die je nodig hebt.
Een hongergevoel blijft ook achterwege, waardoor je niet het idee hebt dat je op een bijzonder streng dieet zit.
Toch lijkt het misschien een grotere opgave dan je voor ogen had. Kritisch kijken naar je eetpatroon is één ding, heel wat anders wordt het wanneer anderen ook afhankelijk zijn van jouw kookkunsten.
Als je bijvoorbeeld een gezin hebt, heeft niet alleen ieder zijn eigen voorkeur, maar ook hun eetgewoontes worden, waarschijnlijk tegen wil en dank, aangepast.
In dit artikel zal ik je vertellen hoe je een heerlijke koolhydraatarme ovenschotel klaar kunt maken!
Lees snel verder.
Beginnen bij het begin
Als je het idee van een koolhydraatarm dieet moeilijk vindt, kun je je voornemen om rustig aan te beginnen.
Bedenk dat het niet voor eeuwig hoeft te zijn.
Als het niets voor je blijkt te zijn, kan je altijd nog teruggaan naar je initiële eetgewoonte.
Maar begin eens om het drie dagen tot een week in te voeren, en maak hiervoor een schema.
Dit zodat je een duidelijk overzicht hebt van de te kopen boodschappen en de bereidingstijd voor de maaltijden.
Dan zal je zien dat het best meevalt. Vooral het resultaat zal ervoor zorgen dat je een koolhydraatvrij dieet met plezier zult gaan volgen.
Maar wat is dan een makkelijke en voedzame manier om koolhydraatvrij te eten met meerder eters?
Het antwoord ligt enigszins voor de hand; varieer met ovenschotels.
Vers en voedzaam uit de voedselgroepen
Ovenschotels zijn heerlijk en makkelijk te bereiden, en kunnen een of meerdere eters bedienen.
Laten we eens kijken welke ingrediënten voor een koolhydraatarm dieet geschikt zijn.
Om te beginnen schrappen we aardappels en pasta van witte meel van het lijstje.
Hoewel deze voedselgroep in het westerse dieet zo ongeveer de meest populaire is, is het eveneens de grootste leverancier van zetmeel en suiker. Zilvervliesrijst, haver en volkorenpasta, zijn betere alternatieven.
Daarnaast is de vuistregel: kies zoveel mogelijk onbewerkte producten.

Veel vers groente en fruit, natuurlijk ook vis, en let op dat het vlees dat je koopt met respect voor dieren gecultiveerd en verwerkt is.
Kies uit deze basis ingrediënten je voorkeur voor een ovenschotel.
Kies uit de groentes het liefst een groente die tijdens het verhittingsproces niet te zompig wordt.
Aan de kook
In principe kun je een ovenschotel idealiter net zo bereiden als een eenpansgerecht.
Zorg er in dit stadium als eerste voor dat je de oven voorverwarmt op 180 graden Celsius, zodat het mengsel meteen door kan garen wanneer het in de oven gaat.
De basis voor een goed gerecht is het fruiten van een gesnipperd uitje met wat teentjes knoflook.
Je kunt ervoor kiezen om de teentjes geschild, maar in het geheel, mee te fruiten, om ze er later weer uit te halen.
Maak er dan wel een kleine inkeping in, zodat de knoflookessence goed in de uitjes trekt.
Vervolgens kun je op heet vuur het vlees, zoals kipfiletreepjes, gaan bakken.
Gebruik je liever vis, bak deze dan apart en voeg deze als laatste toe wanneer de ovenschotel op gaat bouwen.
Is het vlees dichtgeschroeid, dan kun je er een saus bij maken.
Dit kan bijvoorbeeld door er een kopje tomatenmengsel aan toe te voegen, wat water, en wat kruiden naar smaak. Even laten sudderen zodat het goed heet en gaar wordt.
Van opbouw tot eindresultaat
Proef in dit stadium even of het gerecht al op smaak is, pas op dat je bij het proeven je niet je tong verbrand.
Hou hierbij eens in gedachte dat je het gerecht eventueel nog verder op smaak kan brengen met kaas of mozzarella bij de opbouw van de ovenschotel.
Staat de ingevette ovenschaal al klaar? Dan kun je nu de ovenschotel gaan opbouwen, eventueel met andere heerlijke ingrediënten.
Het onderste laagje is een schep van je zelfgemaakte saus.
Bedek deze met bijvoorbeeld volkoren lasagnebladen of dunne plakjes courgette.
Herhaal deze handeling tot de saus op is, eindig bij voorkeur met een laagje saus.
Dit zodat de bovenste laag niet uitdroogt of verbrand in de oven.
De bovenste laag kun je tenslotte met een kaas naar keuze bedekken, zodat de ovenschotel een lekkere smeuïge smaak krijgt.
Lekker met liefde
Hoewel je ovenschotel er nu al niet te versmaden uitziet, moet je hem toch echt even in de oven zetten.
Reken hierbij op ongeveer een half uurtje. Is de kaas bovenop mooi goudbruin, dan kan de ovenschotel op tafel.
De ovenschotel blijft nog lang heet, dus laat hem nog een minuutje of tien rusten op een onderzetter.
Zoals je hebt kunnen lezen, kan je met een koolhydraatarme ovenschotel alle kanten op.
Wees creatief met de ingrediënten. Want op deze manier maak je een maaltijd persoonlijk en met liefde.
En alles wat met liefde is gemaakt, is het allerlekkerst.
Meer koolhydraatarme recepten
Je weet nu hoe je een heerlijke koolhydraatarme ovenschotel klaar kunt maken.
Om je op weg te helpen om meer van dit soort lekkere en gezonde koolhydraatarme gerechten klaar te maken, wil ik je aanraden om met het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma te starten!
Klik op de link hierboven voor veel meer informatie!