De komkommer wordt door veel mensen ondergewaardeerd.
Door de grote hoeveelheid water en de verfrissende smaak wordt de komkommer vaak alleen als tussendoortje of vulling van sla gezien.
Dit is zonde, want ondanks de grote hoeveelheid water in de komkommer is deze heel gezond als groente.
Ontdek in dit blogbericht wat de komkommer gezond maakt en waarom jij deze meer zou moeten eten!
Meer over de komkommer

De komkommer is een vrucht die onder de familie van de meloen en de courgette valt.
Wanneer we de komkommer onder de loep nemen, zien we dat er tussen de meloen en de komkommer overeenkomsten zijn.
Zo bestaan de meloen en de komkommer beiden voor een gigantisch groot gedeelte uit water.
Komkommers groeien aan een klimplant die wel tot 10 komkommers per stengel kunnen bevatten.
De groei van de komkommers gaat enorm snel; zo groeit de komkommer van 50 tot 450 gram in minder dan 2 weken tijd.
Om de komkommers het hele jaar door te kunnen eten, worden ze twee tot drie keer per jaar geoogst.
Komkommer uitermate geschikt als dorstlesser
Omdat er zoveel water in de komkommer zit, wel 95% water, kunnen we de komkommer super gezond noemen.
Door al dat water kunnen we ons lichaam gemakkelijker ontgiften door als tussendoortje weleens een komkommer te eten.
Het is een lekker gezondheidstussendoortje.
Zodoende krijg je meer vocht binnen en je hoeft niet steeds saai water of thee te drinken.
Vooral op warme dagen heeft het lichaam extra vocht nodig.
Hierdoor is deze groente extra gezond!
Wanneer je af wilt vallen, maar je af en toe wel trek hebt in een lekker koolhydraatarme snack, komt de komkommer goed van pas.
De komkommer is bijna caloriearm, bevat weinig koolhydraten en de hoeveelheid suikers zijn beperkt.
Een groot voordeel van komkommers is dat deze veel vezels bevatten waardoor het honger gevoel verdwijnt.
Zoals bekend zijn vezels goed voor een verbeterde stoelgang en kunnen ze helpen om constipatie te voorkomen.
Onder de snacks behoort dit zeker tot een van de gezondere die het best regelmatig gegeten kan worden!

Voedingswaarden van de komkommer
Komkommers bevatten naast dat ze voor een gigantisch groot gedeelte uit water bestaan ook gezonde voedingsstoffen.
Het eten van komkommer is gezond en kan positieve effecten geven op het lichaam.
De vitamines en mineralen zijn niet in hele grote getallen aanwezig, maar in vergelijking met andere snacks zijn ze wel gezond te noemen.
En bovendien geven de komkommers een verfrissende smaak waardoor ze lekker zijn tijdens de warme dagen.
Komkommer bevat een beperkte hoeveelheid vitamines waaronder Vitamine B1, B2 en Vitamine C.
De komkommer bevat een grotere verscheidenheid aan mineralen.
De mineralen die te vinden zijn in de komkommer zijn onder andere:
- Kalium
- Calcium
- Fosfor
- IJzer
- Vezels
- Water
De komkommer bevat vitaminen, antioxidanten en een variatie aan fytonutriënten.
Deze stoffen zijn voornamelijk aanwezig in plantaardig voedsel en ze brengen verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee.
Fytonutriënten kunnen helpen om het immuunsysteem te versterken en de kans op hart en vaatziekten te verkleinen.
Verder heeft de komkommer een ontstekingsremmende werking door de vitamine c die ze bevat.
Deze combinatie maakt de komkommer gezond als groente.
Wie de maximaal wil profiteren van de gezondheidsvoordelen van de komkommer kan het beste deze groente met schil er omheen eten.
In de schil zit namelijk veel vitamine-C waardoor de werking van de fytonutriënten versterkt wordt!
Gezondheidsvoordelen van de komkommer!
Lees hieronder waarom jij meer komkommer zou moeten eten!
Komkommer gezond voor de huid
Het is je vast weleens overkomen dat je na een lange dag zonnen verbrand bent geraakt.
Nu heb je een brandend gevoel als gevolg, hier kan nu de komkommer van pas komen.
Want wanneer je een schijfje komkommer op de verbrande plek legt, zal dit ervoor zorgen dat je huid gekalmeerd wordt.
Deze groene groente is niet alleen goed voor de huid, maar het heeft ook een positieve werking op nagels, haren en spieren en zelfs op vermoeide ogen.
Verder wordt komkommer gezond voor de huid door de grote verscheidenheid aan mineralen.
Kalium en Magnesium hebben een ontstekingsremmende werking.
Hierdoor kan een schijfje komkommer op je ogen helpen om de ontsteking bij de ogen af te laten nemen.
Komkommer verlaagd de bloeddruk
Een goede verhouding tussen mineralen en vezels draagt bij aan een gezonde bloeddruk.
Aangezien komkommer verscheidene gezonde vitamines en mineralen bevat, draagt dit eveneens bij aan een verlaging van de bloeddruk.

Komkommer levert energie
Wie weleens een middag dipje heeft is al snel geneigd om wat lekkers te pakken wat meestal neerkomt op een suikerrijke snack met veel koolhydraten. Het nadeel van suikers is dat deze voor een snelle verandering in de bloedsuikerspiegel zorgen, met snel veel energie tot gevolg.
Helaas is dit maar voor korte duur doordat de bloedsuikerspiegel daarna ook snel weer daalt.
Om energie over een langere tijd te houden is het belangrijk om vezelrijke voeding te eten in combinatie met vitamines.
Komkommers bevatten verschillende vitamine B varianten, waardoor je de komkommer perfect als lekkere snack tussendoor kunt eten.
Komkommer tegen een kater
Ben je lekker een avondje doorgezakt en heb je last van een kater?
Je gelooft het misschien niet, maar het schijnt dat komkommer de kracht van een kater verlaagt vanwege de grote hoeveelheid vitamine B, suikers en opgeloste zouten.
Je voedingsstoffen worden aangevuld en de kracht van je hoofdpijn neemt af.
Ook nog last van wallen?
Een schijfje komkommer op je oogleden doet wonderen!
Komkommers zijn goed voor de nieren
Aangezien komkommers een goede mix zijn van water en vezel, kunnen komkommers het lichaam beschermen tegen constipatie en nierstenen.
Door het drinken van komkommersap kunnen vezels en water op hetzelfde moment door het lichaam worden opgenomen.
Voor salades worden vaak komkommers gebruikt.
Een komkommer rijke salade is namelijk enorm goed om meer vezels binnen te krijgen.
Verder bevat de komkommer vitamine C, Silica, Kalium en Magnesium, wat dit een super gezonde snack maakt.
De grote concentratie aan water waaraan de komkommer rijk is, zorgt voor een zuivering van het lichaam.
Er wordt vaak gezegd dat het drinken van water gezond is om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Maar wie echt gezond wil leven kan beter gaan voor de komkommer.
Het water uit de komkommer is gezonder en is van hogere kwaliteit dan normaal water.
Ook de schil van de komkommer is enorm gezond.
Het bevat veel vitamine A en vitamine C, waarnaast het bereiden van de komkommer ook nog eens weinig tijd kost.
Andere verfrissende groenten en fruit!
Wanneer het lekker weer is hebben we met zijn allen een beetje meer vocht nodig om het lichaam gezond te houden.
Nu is het belangrijk om niet alleen te drinken om vocht binnen te krijgen, maar om dit samen met eten te combineren.
Wie echt gezond bezig wil zijn kiest er daarom voor om drank te combineren met groenten en fruit.
Vooral fruit bevat vaak veel water.
Maar nu kan het in het begin een lastige zoektocht zijn om de juiste gezonde producten te vinden.
Om dit te vergemakkelijken kan het hebben van een kookboek hierbij helpen.
Vooral wanneer het een kookboek is met koolhydraatarme en suikerarme producten!
Dan weten we pas echt dat we goed bezig zijn.
De afslank receptenbijbel is hier een goed voorbeeld van.
Toen ik net was begonnen met mijn gezonde leefstijl, met name lekker maar tegelijkertijd gezond eten, dacht ik dat het erg moeilijk zou zijn om mijn ongezonde levenswijze af te leren.
Echter, toen ik 3 maanden bezig was met dit kookboek als naslagwerk merkte ik dat ik het gewoon of normaal begon te vinden om inderdaad lekker en toch gezond te eten.
Na een maand of drie was het bijna een automatisme geworden.
Als jij ook wilt gaan voor zo ‘n vliegende start, heb ik goed nieuws voor je.
Want door op onderstaande link te klikken krijg je toegang tot een gezonder lichaam, zonder dat het je veel moeite gaat kosten en dat alles, terwijl je toch lekker kunt blijven eten!