Is de magnetron gezond?

Wat is er nu waar van de verhalen dat het niet gezond is om je eten op te warmen in de magnetron?!
Allerlei verhalen doen de ronde.

Maar wát is de waarheid over de magnetron?
Is de magnetron gezond?

Of toch niet?
Ik heb voor jullie uitgezocht wat hiervan klopt en wat hiervan niet klopt.

In mijn zoektocht heb ik mij (uiteraard) beperkt tot alleen de wetenschappelijk bewezen feiten.
Alleen op de manier kan ik jullie opheldering geven en meer duidelijkheid scheppen in allerlei vage vermoedens en berichten!

Ik zal daarom ook telkens een bronvermelding toevoegen.
Dit artikel is niet bedoeld om uiteindelijk antwoord te geven op de vraag wat jij wel of niet moet doen.

Het staat iedere lezer vrij om zijn eigen conclusies te verbinden aan de informatie in dit artikel!
Veel leesplezier.

Wat gebeurt er met eten als je het verwarmt in de magnetron?

Een magnetron verwarmt en kookt eten door de watermoleculen in de voeding op hele hoge snelheid te laten trillen.
Hierdoor veranderen ze uiteindelijk in stoom.

waarheid-over-de-magnetron

De warmte die door de stoom wordt afgegeven verwarmt uiteindelijk het eten.
Bij veel soorten voeding is de hoeveelheid watermoleculen niet evenredig over het product verdeeld.

Hierdoor vindt verhitting in de magnetron vaak ongelijkmatig plaats.
Dat is dan ook de oorzaak dat soms het ene deel van het voedsel heel warm kan zijn en het andere nog koud!

Nu je dit weet kun je jezelf nog steeds af vragen: ‘Is de magnetron gezond’?
Daarom hieronder een aantal onderbouwde feiten op een rij.

Een aantal wetenschappelijk onderbouwde feiten op een rij:

  • Onderzoekers in Scandinavië hebben onderzoek gedaan naar hoe asperges zich gedragen na verhitting in de magnetron.
    Ze hebben een significante verlaging van het vitamine C gehalte geconstateerd.
    Bron: (Kidmose U en Kaack K. Acta. Agriculturae Scandinavica B1999: 49 (2) .110-117.)
  • Dezelfde onderzoekers deden een dergelijke test ook met knoflook.
    Knoflook staat met name bekend om de sterk kanker-remmende stof Allinase en is daarom erg goed om regelmatig te eten!
    Wat bleek?
    Al na 60 seconden in de magnetron, werd deze stof helemaal uitgeschakeld (BRON).

  • Een studie gepubliceerd in ‘The Journal of the Science of Food and Agriculture’ onderzocht in 2003 wat microgolven doen met broccoli.
    Onderzoekers ontdekten dat broccoli, nadat ze in de magnetron was verhit, tot 97 procent van de gunstige antioxidanten kwijtraakte.
    Om vergelijkingsmateriaal te creëren hebben onderzoekers hierna broccoli gestoofd.
    Ze ontdekten broccoli nadat het was gestoofd slechts 11 procent of minder antioxidanten kwijtraakte (BRON).

  • Een onderzoek, uitgevoerd in Japan, wees uit dat slechts 6 minuten microgolfverwarming nodig waren in de magnetron om ongeveer 40 procent van de B12 in de melk te doden.
    Ook bleek de melk hierna significant over minder voedingswaarde te beschikken (BRON).

  • Van de, in plastic verpakte, kant-en-klaar maaltijden, pizza’s en popcorn, wordt vaak gezegd dat deze zo in de magnetron kan worden opgewarmd.
    Heel vaak is dit toch niet het geval.
    Al in 1990 werd bewezen dat er schadelijke stoffen vrijkomen van verpakkingen, zelfs als aangegeven was dat deze magnetron-proof zijn.
    De vrijgekomen stoffen zijn onder andere Xyleen, Tolueen, Benzeen en Polyethyleentereftalaat (PET).
    Deze stoffen komen dus direct in je eten terecht!
    Het meest verontrustende wat vrij kan komen is de stof Bisphenol-A (BPA).
    Deze stof wordt verwerkt in heel veel plastic gebruiksproducten en ook in speciaal voor de magnetron bestemde plastic bakjes en schalen (BRON)!
    GEEN PLASTIC IN DE MAGNETRON DUS !
waarheid-over-de-magnetron

Conclusie over gezondheid magnetron

Het hoeft geen verduidelijking dat het veel gezondheidsvoordelen biedt om de magnetron minder, of niet te gebruiken.
Alleen is dit tijdbesparende keukenwonder tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse keukens.

En dus ook niet uit jouw keuken (waarschijnlijk).
Een magnetron is ideaal voor het ontdooien van ingevroren voeding of het opwarmen van restjes.

Veel mensen gebruiken de magnetron daarnaast ook om hun maaltijden te bereiden.
Vooral omdat hiermee de kooktijd van de meeste gerechten enorm wordt verkort.

Voor dit kookgemak betalen wij helaas een flinke prijs ten koste van onze gezondheid.
Veel onderzoeken die door de jaren heen zijn uitgevoerd met betrekking tot de risico’s van het gebruik van de magnetron wijzen dezelfde kant op.

Namelijk dat deze handige hulp in de keuken de voedingswaarde van je voeding tot bijna het nulpunt kan laten dalen.
En zelfs in het ergste geval dat er schadelijke stoffen kunnen vrijkomen die schadelijk zijn voor jouw gezondheid.

Tips met betrekking tot jouw magnetrongebruik!

Hieronder een aantal tips die ervoor zorgen dat je jouw magnetrongebruik laat afnemen of zelfs stoppen.
Pas vooral de tips toe die voor jou werken!

1. Plan vooruit!

Haal je ingevroren vlees de avond of ochtend van tevoren uit de vriezer.
Leg het in de koelkast om te ontdooien.

Heb dus een plan en planning met jouw eten.
Een plan voorkomt dat je overvallen wordt door bevroren voedsel!

2. Verander jouw mindset

Magnetronvoordeel 1 is tijdbesparing.
Gun jezelf de tijd om voor je (gezonde) eten te zorgen.

Dit staat of valt met een stuk mindset.
Realiseer jezelf dat voeding direct gerelateerd is met hoe jij jezelf voelt.

3. Verdeel het eten dat je wilt invriezen in porties.

Hierdoor heb je alleen de hoeveelheid hoeft te ontdooien die je voor een maaltijd nodig hebt.
Soepen en stoofgerechten kun je invriezen in diepvrieszakjes.

Zodra je ’s avonds thuis komt doe je deze met zak en al in een pan met heet water en laat het een uur ontdooien totdat de buitenkant zacht geworden is.
Daarna haal je het uit het zakje en warm je het op in een pan.

4. Verzamel restjes (makkelijk op te warmen in een hete lucht oven)

Zet de oven op een lage temperatuur (100-125 C) en warm de restjes 20-30 minuten op.
Op deze manier ontloop je de straling van de magnetron!

Natuurlijk kost dit extra tijd.
Plan daarom goed!

5. Kook altijd wat extra porties om in te vriezen.

Zodat je deze kan opwarmen op de dagen dat je het te druk hebt om uitgebreid te koken.
Een hele makkelijke regel voor jezelf om gezonder te eten!

Ongezond eten vindt vaak zijn oorzaak doordat er te weinig gezonde alternatieven voor handen zijn.
Voorkom dit vanaf vandaag!

6. Probeer meer rauw en biologische te eten

Hierbij bereik je de meeste gezondheidsvoordelen op de lange termijn.
In rauwe voeding blijven alle gezonde voedingsstoffen het beste bewaard.

Zonder bewerking komen die allemaal in jouw lichaam terecht!
Denk hierbij aan het gebruik van een blender!

is magnetron gezond

Eindconclusie over gezondheid en de magnetron

Wat je dan ook geloofd, of vanuit welk onderzoek je dan ook redeneert; één ding is voor mij duidelijk:
Als je de magnetron gebruikt omdat je gewoonweg geen tijd kunt/wilt investeren in de bereiding van jouw eten is dat sowieso geen goede zaak.

In een eerder artikel (over de geschiedenis van ons eten) vertelde ik al dat we tegenwoordig veel minder tijd besteden aan ons voedsel dan vroeger.

”Probeer jouw mindset met betrekking tot jouw voeding te veranderen als je het lastig vindt om voldoende tijd en aandacht te besteden aan je voedsel”!

Jan

Jouw voedsel bepaalt hoe jij jezelf voelt.
Hoe jij jezelf voelt, bepaalt voor een groot deel hoe je doet en hoe er tegen jou wordt gedaan.

Probeer het in jou patronen te slijten dat je dus voldoende aandacht en tijd besteed aan jouw voedsel (keuzes!).
Ik hoop dat jullie door dit artikel nieuwe inzichten hebben gekregen waar jullie iets mee kunnen!

Heb je vragen over dit artikel?
Stel ze hieronder, mail me of vul het contactformulier hieronder in!

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More