Bij een zoektocht naar lekker broodbeleg, valt het op dat er bijna eindeloos veel mogelijkheden zijn.
De vraag die regelmatig rijs is: ‘Is appelstroop gezond broodbeleg’?
Nu wordt er van appelstroop vaak gedacht dat dit broodbeleg behoort bij het gezonde broodbeleg.
Maar is appelstroop echt gezond?
Ontdek in dit artikel alles over appelstroop en hoe gezond dit broodbeleg is!
Lees snel verder.
Wat is appelstroop?
Appelstroop is een donkere stroop of gelei die gemaakt wordt van appels in combinatie met suiker.
In de tijd van de Germanen werd appelstroop al gemaakt!

Zij maakten appelstroop door niet-houdbare appels in ondiepe brede potten te koken tot alle vocht verdampt was.
Na het koken van de appels bleef er een moes over welke wel een suikergehalte van 50% kon bereiken.
Door de aanwezige suiker blijft deze moes enorm lang houdbaar.
Tegenwoordig kennen we de appelstroop voornamelijk als zoet broodbeleg en voor het zoeten van maaltijden.
Maar dat is nog niet alles.
In Limburg wordt het fruitstroop wat gemaakt wordt van appels en peren gecombineerd met ander broodbeleg zoals kaas of cervelaat!
Is appelstroop gezond brood beleg?
Aangezien appelstroop van appels gemaakt wordt, zou je verwachten dat appelstroop gezond is.
Nu is dit helaas niet helemaal het geval.
Appelstroop wordt namelijk niet alleen van appels gemaakt.
Appelstroop wordt namelijk vaak gecombineerd met suikerbieten waar appelstroop dan ook voor een groot gedeelte uit bestaat.
Voor het maken van appelstroop zijn er namelijk enorm veel appels benodigd waardoor de productie hiervan enorm duur wordt voor de fabrikanten.
Bekijk hier bijvoorbeeld de visie van het voedingscentrum op appelstroop.
”Voor het maken van 100 gram geconcentreerde appelstroop zijn er namelijk al 700 gram aan appels benodigd”!
Er zijn echter wel fabrikanten zoals Crombach die dit doen.
Bij iedere appelstroop wordt er gebruik gemaakt van suikerbieten om de gewenste hoeveelheid appelstroop te krijgen.
Om te weten voor hoeveel percentage appelstroop uit appels is het raadzaam om op de etiket te kijken.
Appelstroop wordt altijd gemaakt door een combinatie van suikerbieten met appels.
Alleen de verhoudingen tussen de suikerbieten en appels verschilt per product.
Om op de hoogte te zijn voor hoeveel procent appelstroop uit appels bestaan, is het raadzaam om op de etiket te kijken.
Vaak geldt wel voor hoe meer percentage de appelstroop uit appels bestaan hoe duurder het product is.
Maar ook hoe gezonder het product is!

Vitamines en mineralen in appelstroop
Aangezien iedere appelstroop uit een andere verhouding tussen appels en suikerbieten bestaan, zijn ook de voedingsstoffen verschillend.
Appels en suikerbieten bevatten namelijk andere voedingsstoffen.
Maar in grote lijnen zitten er in iedere appelstroop dezelfde voedingsstoffen.
Appelstroop bestaat bijna volledig uit koolhydraten met een lage concentratie aan vezels.
Dit zijn de snelle koolhydraten waardoor een schommeling in de bloedsuiker spiegel ontstaat bij het veel eten van appelstroop.
Gelukkig zitten er ook vitamines in appelstroop.
Zo kan je Vitamines B1, B2 en B6 vinden in appelstroop.
Daarnaast zijn er verschillende mineralen aanwezig waaronder ijzer een bekende is bij appelstroop.
Verder bevat appelstroop:
- Natrium
- Kalium
- Fosfor
- Calcium
- Magnesium
Waar komt het ijzer uit de appelstroop vandaan?
Van appelstroop wordt er vaak gezegd dat het gezond is.
Dit heeft appelstroop te maken aan de grote concentratie ijzer.
Per 100 gram bevat appelstroop ongeveer 12 mg aan ijzer wat neer komt op ongeveer 3 mg ijzer per boterham.
Dat is relatief veel in vergelijking met andere producten.
Vooral wanneer we gaan kijken naar de dagelijkse benodigde hoeveelheid wat voor mannen 9 gram ijzer is en voor vrouwen 15 gram.
Nu is de hoeveelheid aan ijzer wel afhankelijk van het soort appelstroop dat je koopt.
Zo bevatten appels zelf weinig ijzer en heeft appelstroop de hoge concentratie ijzer echt te danken aan de suikerbieten.
Wel moet er rekening gehouden worden dat het aanwezige ijzer plantaardige ijzer is.
En dat plantaardig ijzer ten opzichte van dierlijk ijzer moeilijker wordt opgenomen.
Ongezoete appelstroop
Wanneer je van plan bent om appelstroop te eten, kan je het beste gaan voor appelstroop met weinig suikerbieten.
Dit is de ongezoete appelstroop.
Hoe meer suikerbieten er in zitten, hoe meer snelle koolhydraten de appelstroop bevat.
Waardoor het product dus een stuk minder gezond wordt.
Daarnaast is het raadzaam om appelstroop te combineren met volkoren brood.
Volkoren brood bevat meer vezels waardoor de opname van de suikers geleidelijker verloopt!
Hoe maak je zelf appelstroop?
Om zelf het productie proces in de gaten te houden en zelf te kiezen hoeveel suiker je aan het product toevoegt.
Om de appelstroop zo in zijn puurste vorm te eten kun je dit het beste zelf maken.

Gelukkig is dit heel eenvoudig waardoor iedereen dit kan.
Voor het maken van appelstroop zijn de volgende ingrediënten nodig.
- 1 Kilo zoete Appels
- 100 gram suikers
- 100 ml water
Voordat we de appels gaan koken moeten we ze wassen om vervolgens in 4en te snijden.
Waarna ze vervolgens met schil en klokhuizen in een grote pan moeten belanden.
Om de appels tot moes te kunnen laten koken moet er 100 ml water aan de appels toegevoegd worden waarna ze met de deksel op de pan 1 uur moeten koken.
Wanneer we de appelstroop hiervan willen maken moeten we een tweede pan pakken.
Hierover moet een zeefdoek gelegd worden.
Zo kan de moes hierop gelegd worden om een nacht nacht lang uit te lekken.
Wanneer de moes een nacht heeft kunnen uitlekken moet de gebruikte neteldoek dicht gevouwen en uitgewrongen worden.
De moes die overblijft gebruiken we niet.
Voor het maken van de appelstroop voegen we de suiker toe en verhitten we de overgebleven sap.
Deze sap moet blijven koken totdat het stroperig is.
Let wel op, wanneer de stroop begint te stollen hoeven we het niet te wachten totdat het heel dik is.
Deze stroop wordt namelijk ook nog dik wanneer we het af laten koelen.
Op deze manier kun je zelf heerlijke appelstroop maken!
Andere lekkere gemakkelijke en gezonde gerechten!
Wanneer je van plan bent om vaker zelf eten te koken, kan het raadzaam zijn om hierbij een kookboek te gebruiken.
Zelf gebruik ik de Afslank Receptenbijbel.
Ik heb door middel hiervan op eenvoudige wijze geleerd om hele lekkere gerechten binnen mum van tijd op tafel te toveren.
Het kan ook zo zijn dat jij best wel weet wat gezonde gerechten zijn.
Maar dat je het moeilijk vindt op gezond eten vol te houden.
Lees dan het artikel in de link hierboven!
En zeg nu zelf, jij wilt toch ook liever gezond en lekker eten zodat je de hele dag door vol met energie de dag doorkomt?
Klik hieronder voor meer informatie over deze super gezonde recepten!