Hoeveel koolhydraten zitten er in champignons en zijn ze gezond?!

Wanneer het herfst wordt, schieten paddenstoelen in een razend tempo uit de grond.
Veel paddenstoelen kan je beter in de natuur laten staan, maar er zijn ook paddenstoelen die juist heel goed zijn om te eten!

De champignon behoort tot de soort die we heel goed toe toe kunnen voegen aan onze maaltijd.
Champignons zijn niet alleen gezond.

De koolhydraten in champignons zijn ook nog eens beperkt.
Ontdek in dit blogbericht alles over de champignon!

Meer over de champignon

Champignons zijn de meest eetbare paddenstoel.
Paddenstoelen zijn schimmels waarvan de champignon een eetbare variant is.

Deze paddenstoel behoort tot de Agaricaceae familie.
En de naam is afkomstig van het Latijnse woord Campino.

De naam is heel toepasselijk omdat de champignong klokvormig is en de letterlijke vertaling van Campino klokje is.
De smaak van champignons is heel neutraal waardoor dit gemakkelijk met veel verschillende maaltijden gecombineerd kan worden.

Van de champignons bestaan er verschillende varianten waarvan de witte champignon de meest bekende variant is.
Naast de witte champignon zijn ook de kastanjechampignon, de amandelpaddenstoel en de portobello eetbaar.

In vergelijking met de witte champignon hebben deze paddenstoelen meestal meer smaak.
De champignon kan het hele jaar door gegeten worden doordat ze in Nederland het hele jaar geteeld worden.

Afvallen met champignons

Wanneer je vlees vervangt met champignons kunnen er in korte tijd veel kilo’s verloren gaan. 
Daarnaast kunnen champignons door de hoeveelheid eiwitten en vitamines die ze bevatten goed gebruikt worden als vleesvervanger.

Tevens bevat deze groente Vitamine B12 wat normaal gesproken alleen in dierlijke producten te vinden is.
Het eten van deze groente helpt door de weinige koolhydraten die champignons bevatten niet alleen bij het afvallen.

Door het eten van champignons zal je ook vet verliezen bij de lastigere plekken van het lichaam zoals de armen, dijen en benen.
Uit diverse onderzoeken die in Engeland en Australië zijn uitgevoerd, is gebleken dat het champignon dieet werkt.

Bij een champignon dieet vervang je een maaltijd per dag met champignons.
Het resultaat van het Engelse onderzoek is verbluffend.

Zo vielen de testpersonen binnen 14 dagen gemiddeld 5 kg af.
Terwijl er bij het Australische onderzoek waar het dieet voor langere tijd was voor maar een aantal dagen per week een champignon maaltijd 12 kilo af in een jaar tijd.

koolhydraten champignons

Champignon dieet

Hieruit blijkt dat de beperkte hoeveelheid koolhydraten in champignons een verstandige keuze is wanneer je een koolhydraatarme leefstijl wilt nastreven om af te vallen.
Wanneer je een champignon maaltijd eet, mag daar tijdens een champignondieet geen vlees, pasta, aardappelen of brood aan toegevoegd worden.

Een aantal voorbeelden van zo’n maaltijd zijn:

  • Een salade van gebakken champignons
  • Een bouillon met champignons
  • kort gegrilde champignons met knoflook

Aangezien champignons rijk zijn aan eiwitten wordt de honger meteen gestild.
Een ander voordeel van champignons zijn de vezels die erin zitten waardoor je darmflora verbeterd.

Het afvallen tijdens het champignon dieet komt voornamelijk doordat er heel weinig calorieën in paddenstoelen zitten ten opzichte van vlees.
Zo levert een volle kop met champignons maar 44 kcal waardoor je snel afvalt.

De champignon goed voor de weerstand

Wanneer we gaan kijken naar de vitamines die in de champignons zitten, zijn dit ware kampioenen ten opzichten van veel ander voedsel.

Deze champignons zijn zelfs nog gezonder dan de veel duurdere variant eetbare paddestoel shitake .
In 87 gram champignons zijn onder andere de volgende vitamines te vinden:

  • 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B2
  • 17% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B3
  • 13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B5
  • 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B6
  • 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B1
  • 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B11
  • 1,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B12

Door de Vitamine B12 die in de champignons zitten. Kan de champignon als echte vleesvervanger gezien worden.

Mineralen in de champignon

Naast het rijke assortiment aan vitamines en de weinige koolhydraten die de champignons bevatten; zijn de champignons ook rijk aan mineralen.
De mineralen die je in 87 gram champignons kunt vinden zijn onder andere:

  • 32% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Seleen
  • 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Koper
  • 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Kalium
  • 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Fosfor
  • 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Zink
  • 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Mangaan
  • 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Choline
  • 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Proteïne

Ondanks de weinig koolhydraten waaruit champignons bestaan, is dit een heel voedzame paddenstoel.

Goed voor het immuunsysteem

In de champignon zitten onnoemlijk veel fytonutriënten die een bijdrage leveren aan het immuunsysteem waarvan het geen zin heeft om ze allemaal te berde te brengen.
Het volstaat om de belangrijkste te noemen: beta-D-glucanen, fucogalactanen, APO (2-amino-3H-phenoxazine-3-one) en p-tolyl-hydrazine.

De fytonutriënten in champignons hebben invloed op de werkzaamheid van witte bloedlichaampjes waardoor je lichaam zich beter kan weren tegen ziektes.
De champignon is hiermee goed tegen alle ziektes in het algemeen.
Deze kleine paddenstoel kan helpen je gezond te houden.

Ontstekingsremmer

Het regelmatig eten van de champignon kan ervoor zorgen dat het lichaam beter wordt gereinigd dan veel andere soorten paddestoelen. Zelfs de duurdere shitake en oesterzwammen kunnen het op ontstekingsremmen niveau niet winnen van de champignon!

Door de ontstekingsremmende werking wordt de kans op ziekten zoals diabetes, sommige kankervormen en hart en vaatziekten verkleint.

Antioxidant, goed voor bloed en DNA

In tegenstelling tot de kleine hoeveelheid koolhydraten in champignons zitten er wel veel antioxidanten in. 
Door de super gezonde antioxidanten zoals Mangaan, Zink en Seleen zorgt de champignon ervoor dat je een stuk minder snel ziek wordt door een verhoogde weerstand.

Daarnaast beschermt Ergothioneine wat gezien wordt als een aminozuur achtige antioxidant ervoor dat het DNA en eiwitten beschermt worden.
Hierdoor blijven de bloedvaten schoner met een verlaagde kans op een hoge bloeddruk, hartinfarct en herseninfarct.

De champignon beschermt tegen kanker

Wie een goed immuunsysteem heeft zal minder snel last krijgen van kanker.
Of wanneer er beginnende kanker geconstateerd is, kan er doormiddel van een goed immuunsysteem de slecht aardige kankercellen vernietigd worden.

Aangezien de champignons bij kunnen dragen aan een verbeterd immuunsysteem kunnen de veelvoorkomende kankersoorten waarvan prostaatkanker bij de mannen en borstkanker bij vrouwen bestreden worden.

Kan je rauwe champignons eten?

Vroeger werd er door veel mensen gedacht dat het eten van paddenstoelen alleen kon wanneer ze verwarmd waren.
Deze verwarring komt door de giftige stof met de naam agaritine.

Hier is recentelijk onderzoek naar gedaan waaruit is gebleken dat rauwe champignons helemaal niet zo slecht zijn als dat er verwacht werd.
Dit omdat de hoeveelheid ervan beperkt is.

Pas wanneer er 25 kilo aan champignons per dag gegeten wordt, zal het stofje agaritine hart en vaatziekten kunnen veroorzaken.
Er kan dus met een gerust hart gezegd worden dat het eten van de met weinig koolhydraten bevattende champignons naar hartelust ook rauw gegeten kunnen worden.

Andere bijzondere groenten

Wanneer jij weleens iets anders dan anders wilt eten, maar eigenlijk nooit echt een goed idee hebt, wat er dan echt lekker is, is er goed nieuws!
Zo zijn er kookboeken die zich puur en alleen richten op de gezonde gerechten met natuurlijke en koolhydraatarme producten.

Zo wordt het een heel stuk eenvoudiger om een lekker en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten die bovendien ook nog eens super gezond is.
De afslank receptenbijbel is het kookboek dat ik al enige tijd gebruik.

Voordat ik hem kocht dacht ik dat het eten dan helemaal niet meer zo lekker zou zijn, want als echte zoetekauw wordt het erg lastig om lekker te eten.
Althans, dat idee kreeg ik.

Na het bestellen van dit kookboek viel het op dat je ook lekkere recepten en tussendoortjes kunt maken met dit receptenboek waarmee het kinderlijk eenvoudig wordt om een gezonde koolhydraatarme leefstijl te leven.
Waarbij je genoeg lekkere recepten kan maken.
Om zelf ook dit kookboek te krijgen, raad ik aan om via onderstaande link meer informatie over dit kookboek te lezen!

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More