Hoe jij een onweerstaanbare lekkere appeltaart gezond maakt!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wanneer we naar een verjaardag toe gaan, of gewoon even lekker gaan borrelen, dan komt daar al snel een lekkere snack bij kijken. Wanneer we bij een verjaardag feestje zitten lijkt het wel een traditie dat iedereen een stuk taart neemt.

Hiervan is de ene nog gezonder is dan de ander.
Onder de verschillende soorten taarten is de appeltaart enorm populair.

Maar wat nu als je aan het afvallen bent of een gezonde levensstijl na wilt streven.
Dan wordt het eten van taart vaak als ongezond gezien en wordt deze vaak over geslagen. 

Maar is appeltaart nu echt ongezond en kan je deze beter links laten liggen?
Ontdek in dit blogbericht of appeltaart gezond is en hoe je de gezonde versie eenvoudig zelf kunt maken!

Inhoudsopgave

De appeltaart als gezonde lekkernij!

appels gezond

Op de markt zijn enorm veel verschillende taarten te vinden, waarvan de appeltaart misschien nog wel de gezondste is.
Dit komt doordat de appeltaart voor een heel groot gedeelte bestaat uit appel, die vitamines en mineralen bevatten.

Zo wordt het lekker om fruit te eten.
Om een appeltaart te maken hoeft er alleen meel, boter en suiker toegevoegd te worden.

De suiker voor de appeltaart kan vervangen worden door een natuurlijke suiker zoals honing waarmee de appeltaart gezond wordt. 
Om zelf ook een gezonde appeltaart te kunnen maken hoef je alleen maar onderstaand recept te volgen waarin staat wat je nodig hebt.

Welke appels moet ik gebruiken?

Voor het maken van appeltaart kunnen verschillende appels gebruikt worden.
Maar wanneer je een frisse en zoetzure smaak wilt hebben met een appel die ook knapperig blijft tijdens het koken.

Kan je het beste gaan voor de Elstar appel.
Maar ook de Cox Orange is erg lekker voor het maken van de appeltaart.

De populaire Goudrenet kan ook goed gebruikt worden.
Alleen de goudrenet behoort bij de moesappel waardoor deze zacht wordt in de taart en daarmee een stuk lastiger wordt om een lekkere knapperige appeltaart mee te maken.

De appeltaart is gezond door geen suiker te gebruiken

Wanneer we appeltaart in de supermarkt kopen, is daar vaak suiker aan toegevoegd.
Hierdoor wordt de appeltaart welke relatief gezond kan zijn meteen een stuk minder gezond.

Hier komt het voordeel van zelf taarten maken naar voren.
Zo kan je zelf het productie proces in de gaten houden en het maken van een lekkere en gezonde appeltaart hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.
In plaats van suiker kan je een natuurlijke zoetstof zoals honing gebruiken waarmee de taart meteen een stuk gezonder wordt.

Recept om zelf gezonde appeltaart te maken

Om goed voorbereid een appeltaart te bakken, is het handig om van te voren een lijstje te maken zodat je alles in huis hebt.
Voor het maken van een taart heb je een springvorm nodig.
Een springvorm van ongeveer 24 cm kan ik je het beste aanbevelen.

Wanneer je appeltaart op zijn gezondst wilt maken kan ik je aanraden om zelf de deeg te maken in plaats van te kiezen voor de pakjes om het deeg te maken.
Voor het maken van eigen gemaakte deeg zijn de volgende ingrediënten benodigd.

Ingrediënten voor het deeg van appeltaart

  • 500 gram havermeel. Tip; je kan havermout in je blender, blenden tot havermeel
  • 100 gram zachte kokosolie of roomboter
  • 4 eieren
  • 4 el zoetmiddel, zoals honing
  • 1 el kaneel
  • 4 el amandelmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • snuf vanillepoeder of paar druppels vanillearoma eventueel

Naast het deeg bestaat de taart natuurlijk ook uit vulling.
Om de vulling te maken heb je de volgende ingrediënten nodig

Ingrediënten voor de vulling

  • 5 appels wat gelijk staat aan ongeveer 1 kg appels
  • 5 vijgen
  • 6 dadels
  • 5 walnoten
  • 1 tl kaneel
  • één handje rozijnen
  • 1 el amandelmeel
appeltaart gezond

Hoe maak je de appeltaart?

Wanneer we gaan beginnen met het maken van de taart moeten we eerst goede voorbereidingen treffen.
Daarom is de eerste stap het in stukjes snijden van de dadels en vijgen.

Om de dadels, vijgen en rozijnen zacht te laten worden is het verstandig om water te koken in de waterkoker en om vervolgens de rozijnen en dadels te laten weken.

  • Nu wordt het tijd om de oven op de juiste temperatuur te verwarmen, hetgeen voor het bakken van de taart 180 graden is.
  • Nu kunnen we bijna beginnen. Pak de springvorm en doe het bakpapier op de bodemplaat. Door gebruik te maken van bakpapier wordt de afwas een stuk gemakkelijker omdat de taart niet aan de bodem vast plakt.
  • Meng alle ingrediënten voor het deeg soepel met de hand. Beginnende met 3 eieren. Als het deeg dan nog te droog is kan je er een vierde ei of een gedeelte ervan aan toe voegen.
  • Om de taart te maken moet het deeg eerst even rusten. Dit doe je door het deeg even in de koelkast te laten staan.
  • Nu je klaar bent met het deeg, kan de vulling gemaakt worden. Hiervoor moet de vulling in stukjes gesneden worden. Hier kan je kiezen of je de schil om de appel laat zitten of je verwijdert de schil. Nu is het wel aan te bevelen de schil alleen bij biologische appels te laten zitten.

Bereiding van de vulling

  • Meng het kaneel door de appels en roer de gewenste hoeveelheid rozijnen, dadels en vijgen hier doorheen.
  • Verdeel het deeg in 3 stukken en bekleed met 1 deel de bodem en met het 2de deel de zijkanten. Het derde deel moet je nog even bewaren voor de bovenkant.
  • Strooi nu de eet lepel amandelmeel en het appelmengsel over de bodem en druk dit zacht aan.
  • Breek de walnoten in stukjes en strooi dit vervolgens over het appelmengsel.
  • Van het overgebleven deeg moeten stroken gemaakt worden welke over de taart gelegd worden. Dit wordt gedaan om de taart er strakker uit te laten zien.
  • Om dadelijk een lekker knapperig korstje te hebben, moeten de stroken bestreken worden met plantaardige melk of ei.
  • Plaats de appeltaart voor ongeveer 30-45 minuten in de oven. Wel is het belangrijk om aan het einde van de baktijd te kijken hoe bruin de taart wordt. Zo weet je zeker dat de taart lekker bruin wordt maar ook niet verbrand.

*TIP: als aanvulling op de appeltaart is het lekker om hier kaneel en ijs met een klein beetje slagroom over heen te doen.
Als de taart te groot is om in een keer op te eten, kan je deze invriezen.

Zo blijft de taart lekker knapperig en langer houdbaar.
Wanneer je de taart de volgende keer eet, kan je deze voor 5-10 minuten in de oven op 160 graden opwarmen.
Zo blijft de taart lekker knapperig.

Andere lekkere recepten die gezond zijn!

Naast de appeltaart zijn er nog een heleboel andere lekkere recepten die je kunt maken wanneer je lekker en gezond wilt eten.
Hier zijn verschillende kookboeken voor op de markt waardoor het eenvoudig wordt om lekkere gerechten op tafel te zetten.

De afslank receptenbijbel is een van die boeken waarin eenvoudige recepten staan waardoor je lekker en gezond kunt gaan eten.
Nu zijn er natuurlijk meer kookboeken op de markt welke allemaal vol staan met lekkere recepten die ook nog eens gezond zijn.

Hiervan komt er een lijstje op de website te staan.
Zelf ben ik begonnen met koken door de recepten van de afslank receptenbijbel waarbij je niet alleen een kookboek krijgt.

Je krijgt er ook tips and tricks bij om een lijstje te maken voor de benodigde producten.
Dit zodat je niet meer met de onweerstaanbare lekkere producten in huis komt waarvan je eigenlijk niet van plan was het te kopen.
En ook nog eens ongezond kunnen zijn!

Voor altijd gezonde inspiratie bij de hand!

  • Persoonlijk voedingsschema op maat
  • Meer dan 135 eiwitrijke en gezonde recepten
  • Inclusief Macrocalculator!
Stuur mij door naar de Kortingspagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *