Eten zonder koolhydraten; slim of niet?

Je hoort het steeds vaker; de wens om te eten zonder koolhydraten.
Er worden enorm veel voordelen aan toegeschreven.

Denk aan afvallen, gezonder voor je lichaam, en zelfs gezonder voor je geest.
Is een dieet zonder koolhydraten nu aan te bevelen of niet?

Wat is er waar en niet waar over de voordelen die hieraan worden toegeschreven.
Ik heb het precies voor je uitgezocht.

In dit artikel lees je alles over de gevolgen van het eten zonder koolhydraten en of dit verstandig is.
Lees snel verder!

Waarom zou je zonder koolhydraten willen eten?

De wens om zonder koolhydraten te eten hoor je steeds vaker.
Waarschijnlijk overweeg jij dat ook en ben je daarom hier terecht gekomen!

Eten zonder koolhydraten slim of niet

Een dieet waarbij je (zoveel mogelijk) zonder koolhydraten eet wordt ook wel een ‘ketodieet’ genoemd.
Er is veel gezegd en geschreven of het ketodieet.

Is een ketodieet slecht, of is het juist gezond voor je?
Daar kom ik hierna op terug.

Eerst iets over de oorzaken waarom jij zonder koolhydraten zou willen eten.
In grote lijnen zijn er 2 hoofdoorzaken waarom mensen (jij?) zonder koolhydraten willen eten:

  1. Om af te vallen
  2. Om gezonder te leven (of het ook gezonder is lees je in dit artikel!)

Hieronder ga ik in op deze 2 hoofdoorzaken en vertel ik jou of het klopt.
Lees snel verder!

1. Val je af van eten zonder koolhydraten?

Je valt af van het eten zonder koolhydraten als daardoor jouw calorie-inname minder is dan jouw calorieverbruik.
Deze negatieve energiebalans zorgt ervoor dat je afvalt.

Als jij een negatieve energiebalans creëert zul je afvallen.
Ik ga er dan vanuit dat er geen zaken meespelen als hormonale klachten of andere specifieke lichamelijke bijzonderheden.

De gemiddelde Nederlander eet verhoudingsgewijs veel te veel koolhydraten en te weinig eiwitten.
Stoppen met het eten van koolhydraten levert dus vrijwel altijd een negatieve energiebalans op.

Je kunt dus stellen dat je in de meeste gevallen zult afvallen als je stopt met het eten voor koolhydraten.
Puur en alleen omdat koolhydraten de grootste bron van energie/calorieën zijn en dat als je die bron stop, jouw energiebalans negatief wordt!

2. Is eten zonder koolhydraten gezond?

Veel mensen zien koolhydraten als de grote boosdoener als het om ongezond eten gaat.
De aanname is dat het uitbannen van koolhydraten zorgt voor een gezondere leefstijl.

Eten zonder koolhydraten is echter niet gezond en ook eigenlijk niet te doen.
De meeste mensen die zeggen: ‘Ik eet geen koolhydraten meer’ bedoelen meestal: ‘Ik eet geen snelle bewerkte (of geraffineerde) koolhydraten meer.

Koolhydraten zitten namelijk ook in fruit, groenten, vis en ei.
Deze eten de mensen die op een koolhydraatarm dieet zijn over het algemeen juist wel.

De geraffineerde koolhydraten zitten in bijvoorbeeld:

  • Gevulde koek
  • IJs
  • Gebak
  • Chips
  • Snoep

Deze koolhydraten vermijden is heel goed en draagt bij een gezonde leefstijl!
Lees hieronder wat het gevolg is van zo min mogelijk koolhydraten eten.

Het koolhydraat-arme dieet wordt steeds vaker gebruikt om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Hierbij eet je dagelijks maar tussen de 50 en 100 gram koolhydraten, doordat je bewerkte koolhydraten, zoals pasta en brood, uit je dieet schrapt. Maar wat gebeurt er met je lichaam tijdens dit proces?

Is geen koolhydraten eten gevaarlijk?

Helemaal geen koolhydraten eten (dus ook geen koolhydraten uit gezonde en natuurlijk producten) kan inderdaad gevaarlijk zijn.
Jouw lichaam kan koolhydraten het makkelijks en snelst omzetten naar energie.

In koolhydraten zit glucose en dat is door het menselijk lichaam direct om te zetten naar energie.
Deze energie heb je nodig om te functioneren.

Als je helemaal geen koolhydraten eet zal jouw lichaam andere energiebronnen moeten gaan aanspreken om aan energie te komen.
Dat zijn dat de eiwitten en vetten die je eet.

‘Mooi’! zul je wellicht denken!
Ik wil juist vet verbranden!

Het is alleen zo dat vetten veel moeilijker en trager om te zetten zijn in energie dan de glucose uit koolhydraten.
Als jouw lichaam alleen maar energie kan halen uit vetten (door deze te verbranden) dan gaat dit simpelweg te langzaam.

Het verbrandproces van vetten duurt veel langer dan dat van koolhydraten.
Met als gevolg dat je (te) weinig energie hebt om te sporten.

Als je te weinig of geen koolhydraten eten is de kans heel groot dat je de volgende symptomen gaat ervaren:

  • Moeheid
  • Futloos
  • Laag in je energie
  • Duizelig
  • Hoofdpijn
  • Misselijk
  • Prikkelbaar

Kort samengevat heeft jouw lichaam een minimaal aantal koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren.
Hersenen werken bijvoorbeeld voor het overgrote deel op glucose.

Als deze toevoer stopt, zul je dit merken aan de hoofdpijn die je gaat ervaren.
Je hebt niet snel energie voor handen als je wilt gaan sporten of moet gaan werken.

Daardoor ga je jezelf vooral lusteloos en moe voelen.
De natuur biedt ook koolhydraten aan.

Alleen dat zou al een teken moeten zijn dat koolhydraten helemaal uit jouw voedingspatroon verbannen niet gezond is.
Lees hieronder de oplossing als je iets wilt met jouw koolhydraat inname en tóch gezond wilt blijven!

Eten zonder koolhydraten

Wat is de oplossing als je geen koolhydraten wilt eten en toch gezond wil zijn?

De oplossing is dat jij jouw koolhydraten niet helemaal schrapt, maar dat je vooral koolhydraten gaat eten uit gezonde en natuurlijke producten.
En niet teveel!

De Nederlandse gezondheidsraad adviseert 40 tot 70 procent van je totale energie uit koolhydraten te halen.
Ik adviseer je om rond de 50 procent te gaan zitten.

De rest van de energie die je nodig hebt vul je dus aan met eiwitten en vetten.
Dus nogmaals: ‘Haal 50 procent van je energie uit koolhydraten die afkomstig zijn uit natuurlijk voedsel’.

Natuurlijk voedsel dat jij kunt herleiden naar de oorsprong.
Voedsel dat jouw overgrootoma ook als voedsel zou herkennen.

Voedsel waarvan jij de ingrediënten kun uitspreken zonder je tong te breken.
Als je deze vuistregels hanteert ben je gezond en verantwoord bezig!

Lijst met gezonde koolhydraatarme producten

Hieronder krijg jij een uitgebreide lijst met koolhydraatarme voedingsmiddelen.
De voedingsmiddelen zijn allemaal natuurlijk!

Ze zijn opgedeeld in de volgende categorieën

  • Groenten
  • Vlees
  • Zuivel en Ei
  • Noten en Zaden
  • Granen
  • Fruit

Koolhydraatarme Groenten

GroentenAantal calorieën
Champignons2
Andijvie1
Sla1
Spinazie1
Avocado (hoort inderdaad bij de groentes!)2
Bleekselderij2
Broccoli2
Komkommer1
Radijs2
Venkel2
Witlof2
Asperges3
Bloemkool3
Spruitjes4
Groene paprika3
Tomaat3
Aubergine4
Bosui4
Knolraap4
Prei4
Spitskool4
Witte kool4
Courgette5
Wortel5
Rode biet6
Ui6

Koolhydraatarm Vlees

VleesAantal calorieën
Tartaar0
Gehakt0
Biefstuk0
Rosbief0
Kipfilet0
Kippenpoten/vleugels0

Koolhydraatarm Zuivel en Ei

Zuivel en EiAantal calorieën
Ei1
Kaas 1
Smeerkaas3
Geitenkaas2
Roomkaas3
Kwark4
Mozzarella4
Yoghurt4
Volle Melk4
Halfvolle Melk5

Koolhydraatarme Noten en Zaden

Noten en ZadenAantal calorieën
Chiazaad1
Paranoot5
Macadamia noten7
Pompoen pitten7
Walnoten12
Pecannoten10
Hazelnoten11
Lijnzaad14

Koolhydraatarme Granen

GranenAantal calorieën
Havermout (gekookt)12
Koolhydraatarm brood13
Quinoa (gekookt)19
Wilde Rijst26
Volkorenpasta (gekookt)26

Koolhydraatarm Fruit

FruitAantal calorieën
Framboos5
Braam5
Perzik8
Aardbei5
Meloen6

Conclusie over eten zonder koolhydraten

Eten zonder koolhydraten is niet gezonden.
Maar het minder van koolhydraten is aan te raden.

Veel Nederlanders halen hun totale energie voor 80 procent uit koolhydraten.
En dan ook nog eens vaak uit ongezonde koolhydraten.

Ga dus niet helemaal stoppen met het eten van koolhydraten.
Maar ga het volgende doen op volgorde die ik je hieronder geef:

1. Stel vast voor hoeveel procent jij jouw energie haalt uit koolhydraten

Weet jij eigenlijk hoeveel koolhydraten jij per dag eet?
En hoeveel procent dit is van jouw totale energie inname?

Zoals je weet zijn wij van Bewust en Gezond Leven niet van de details.
De grote lijnen moeten goed zijn.

De grote lijnen zijn dat jij (in grote lijnen) weet hoeveel koolhydraten jij per dag eet, en dat dit niet meer is dan maximaal 70% van je totale energie innama.
Klik op deze link om hierachter te komen.

2. Zorg dat jouw (gezonde percentage) koolhydraten uit natuurlijke voedsel komt

Oké.
Je weet nu hoeveel procent van jouw energie inname uit koolhydraten komt.

Nu is het zo dat dit percentage goed en gezond kan zijn.
Het is niet zo dat de bron waar jouw koolhydraten vandaan komen per definite gezond is.

Hanteer de volgende vuistregel: ‘De koolhydraten die ik eet moeten afkomstig zijn uit natuurlijke voedselbronnen.
Zo veel mogelijk onbewerkt.

Zo min mogelijk machines en bedrijven die met jouw voedsel zijn bezig geweest.
Je overgrootmoeder moet het voedsel kunnen herkennen als voedsel (ik denk niet dat ze weet wat een mergpijp is)

Ik hoop dat jij uit de voeten kunt met dit uitgebreide artikel over eten zonder koolhydraten.
Neem voor vragen contact met mij op of stel ze in het reactieveld hieronder!

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More