Je hoort het steeds vaker; de wens om te eten zonder koolhydraten.
Er worden enorm veel voordelen aan toegeschreven.
Denk aan afvallen, gezonder voor je lichaam, en zelfs gezonder voor je geest.
Is een dieet zonder koolhydraten nu aan te bevelen of niet?
Wat is er waar en niet waar over de voordelen die hieraan worden toegeschreven.
Ik heb het precies voor je uitgezocht.
In dit artikel lees je alles over de gevolgen van het eten zonder koolhydraten en of dit verstandig is.
Lees snel verder!
Waarom zou je zonder koolhydraten willen eten?
De wens om zonder koolhydraten te eten hoor je steeds vaker.
Waarschijnlijk overweeg jij dat ook en ben je daarom hier terecht gekomen!

Een dieet waarbij je (zoveel mogelijk) zonder koolhydraten eet wordt ook wel een ‘ketodieet’ genoemd.
Er is veel gezegd en geschreven of het ketodieet.
Is een ketodieet slecht, of is het juist gezond voor je?
Daar kom ik hierna op terug.
Eerst iets over de oorzaken waarom jij zonder koolhydraten zou willen eten.
In grote lijnen zijn er 2 hoofdoorzaken waarom mensen (jij?) zonder koolhydraten willen eten:
- Om af te vallen
- Om gezonder te leven (of het ook gezonder is lees je in dit artikel!)
Hieronder ga ik in op deze 2 hoofdoorzaken en vertel ik jou of het klopt.
Lees snel verder!
1. Val je af van eten zonder koolhydraten?
Je valt af van het eten zonder koolhydraten als daardoor jouw calorie-inname minder is dan jouw calorieverbruik.
Deze negatieve energiebalans zorgt ervoor dat je afvalt.
Als jij een negatieve energiebalans creëert zul je afvallen.
Ik ga er dan vanuit dat er geen zaken meespelen als hormonale klachten of andere specifieke lichamelijke bijzonderheden.
De gemiddelde Nederlander eet verhoudingsgewijs veel te veel koolhydraten en te weinig eiwitten.
Stoppen met het eten van koolhydraten levert dus vrijwel altijd een negatieve energiebalans op.
Je kunt dus stellen dat je in de meeste gevallen zult afvallen als je stopt met het eten voor koolhydraten.
Puur en alleen omdat koolhydraten de grootste bron van energie/calorieën zijn en dat als je die bron stop, jouw energiebalans negatief wordt!
2. Is eten zonder koolhydraten gezond?
Veel mensen zien koolhydraten als de grote boosdoener als het om ongezond eten gaat.
De aanname is dat het uitbannen van koolhydraten zorgt voor een gezondere leefstijl.
Eten zonder koolhydraten is echter niet gezond en ook eigenlijk niet te doen.
De meeste mensen die zeggen: ‘Ik eet geen koolhydraten meer’ bedoelen meestal: ‘Ik eet geen snelle bewerkte (of geraffineerde) koolhydraten meer.
Koolhydraten zitten namelijk ook in fruit, groenten, vis en ei.
Deze eten de mensen die op een koolhydraatarm dieet zijn over het algemeen juist wel.
De geraffineerde koolhydraten zitten in bijvoorbeeld:
- Gevulde koek
- IJs
- Gebak
- Chips
- Snoep
Deze koolhydraten vermijden is heel goed en draagt bij een gezonde leefstijl!
Lees hieronder wat het gevolg is van zo min mogelijk koolhydraten eten.
Het koolhydraat-arme dieet wordt steeds vaker gebruikt om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Hierbij eet je dagelijks maar tussen de 50 en 100 gram koolhydraten, doordat je bewerkte koolhydraten, zoals pasta en brood, uit je dieet schrapt. Maar wat gebeurt er met je lichaam tijdens dit proces?
Is geen koolhydraten eten gevaarlijk?
Helemaal geen koolhydraten eten (dus ook geen koolhydraten uit gezonde en natuurlijk producten) kan inderdaad gevaarlijk zijn.
Jouw lichaam kan koolhydraten het makkelijks en snelst omzetten naar energie.
In koolhydraten zit glucose en dat is door het menselijk lichaam direct om te zetten naar energie.
Deze energie heb je nodig om te functioneren.
Als je helemaal geen koolhydraten eet zal jouw lichaam andere energiebronnen moeten gaan aanspreken om aan energie te komen.
Dat zijn dat de eiwitten en vetten die je eet.
‘Mooi’! zul je wellicht denken!
Ik wil juist vet verbranden!
Het is alleen zo dat vetten veel moeilijker en trager om te zetten zijn in energie dan de glucose uit koolhydraten.
Als jouw lichaam alleen maar energie kan halen uit vetten (door deze te verbranden) dan gaat dit simpelweg te langzaam.
Het verbrandproces van vetten duurt veel langer dan dat van koolhydraten.
Met als gevolg dat je (te) weinig energie hebt om te sporten.
Als je te weinig of geen koolhydraten eten is de kans heel groot dat je de volgende symptomen gaat ervaren:
- Moeheid
- Futloos
- Laag in je energie
- Duizelig
- Hoofdpijn
- Misselijk
- Prikkelbaar
Kort samengevat heeft jouw lichaam een minimaal aantal koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren.
Hersenen werken bijvoorbeeld voor het overgrote deel op glucose.
Als deze toevoer stopt, zul je dit merken aan de hoofdpijn die je gaat ervaren.
Je hebt niet snel energie voor handen als je wilt gaan sporten of moet gaan werken.
Daardoor ga je jezelf vooral lusteloos en moe voelen.
De natuur biedt ook koolhydraten aan.
Alleen dat zou al een teken moeten zijn dat koolhydraten helemaal uit jouw voedingspatroon verbannen niet gezond is.
Lees hieronder de oplossing als je iets wilt met jouw koolhydraat inname en tóch gezond wilt blijven!

Wat is de oplossing als je geen koolhydraten wilt eten en toch gezond wil zijn?
De oplossing is dat jij jouw koolhydraten niet helemaal schrapt, maar dat je vooral koolhydraten gaat eten uit gezonde en natuurlijke producten.
En niet teveel!
De Nederlandse gezondheidsraad adviseert 40 tot 70 procent van je totale energie uit koolhydraten te halen.
Ik adviseer je om rond de 50 procent te gaan zitten.
De rest van de energie die je nodig hebt vul je dus aan met eiwitten en vetten.
Dus nogmaals: ‘Haal 50 procent van je energie uit koolhydraten die afkomstig zijn uit natuurlijk voedsel’.
Natuurlijk voedsel dat jij kunt herleiden naar de oorsprong.
Voedsel dat jouw overgrootoma ook als voedsel zou herkennen.
Voedsel waarvan jij de ingrediënten kun uitspreken zonder je tong te breken.
Als je deze vuistregels hanteert ben je gezond en verantwoord bezig!
Lijst met gezonde koolhydraatarme producten
Hieronder krijg jij een uitgebreide lijst met koolhydraatarme voedingsmiddelen.
De voedingsmiddelen zijn allemaal natuurlijk!
Ze zijn opgedeeld in de volgende categorieën
- Groenten
- Vlees
- Zuivel en Ei
- Noten en Zaden
- Granen
- Fruit
Koolhydraatarme Groenten
Groenten | Aantal calorieën |
---|---|
Champignons | 2 |
Andijvie | 1 |
Sla | 1 |
Spinazie | 1 |
Avocado (hoort inderdaad bij de groentes!) | 2 |
Bleekselderij | 2 |
Broccoli | 2 |
Komkommer | 1 |
Radijs | 2 |
Venkel | 2 |
Witlof | 2 |
Asperges | 3 |
Bloemkool | 3 |
Spruitjes | 4 |
Groene paprika | 3 |
Tomaat | 3 |
Aubergine | 4 |
Bosui | 4 |
Knolraap | 4 |
Prei | 4 |
Spitskool | 4 |
Witte kool | 4 |
Courgette | 5 |
Wortel | 5 |
Rode biet | 6 |
Ui | 6 |
Koolhydraatarm Vlees
Vlees | Aantal calorieën |
---|---|
Tartaar | 0 |
Gehakt | 0 |
Biefstuk | 0 |
Rosbief | 0 |
Kipfilet | 0 |
Kippenpoten/vleugels | 0 |
Koolhydraatarm Zuivel en Ei
Zuivel en Ei | Aantal calorieën |
---|---|
Ei | 1 |
Kaas | 1 |
Smeerkaas | 3 |
Geitenkaas | 2 |
Roomkaas | 3 |
Kwark | 4 |
Mozzarella | 4 |
Yoghurt | 4 |
Volle Melk | 4 |
Halfvolle Melk | 5 |
Koolhydraatarme Noten en Zaden
Noten en Zaden | Aantal calorieën |
---|---|
Chiazaad | 1 |
Paranoot | 5 |
Macadamia noten | 7 |
Pompoen pitten | 7 |
Walnoten | 12 |
Pecannoten | 10 |
Hazelnoten | 11 |
Lijnzaad | 14 |
Koolhydraatarme Granen
Granen | Aantal calorieën |
---|---|
Havermout (gekookt) | 12 |
Koolhydraatarm brood | 13 |
Quinoa (gekookt) | 19 |
Wilde Rijst | 26 |
Volkorenpasta (gekookt) | 26 |
Koolhydraatarm Fruit
Fruit | Aantal calorieën |
---|---|
Framboos | 5 |
Braam | 5 |
Perzik | 8 |
Aardbei | 5 |
Meloen | 6 |
Conclusie over eten zonder koolhydraten
Eten zonder koolhydraten is niet gezonden.
Maar het minder van koolhydraten is aan te raden.
Veel Nederlanders halen hun totale energie voor 80 procent uit koolhydraten.
En dan ook nog eens vaak uit ongezonde koolhydraten.
Ga dus niet helemaal stoppen met het eten van koolhydraten.
Maar ga het volgende doen op volgorde die ik je hieronder geef:
1. Stel vast voor hoeveel procent jij jouw energie haalt uit koolhydraten
Weet jij eigenlijk hoeveel koolhydraten jij per dag eet?
En hoeveel procent dit is van jouw totale energie inname?
Zoals je weet zijn wij van Bewust en Gezond Leven niet van de details.
De grote lijnen moeten goed zijn.
De grote lijnen zijn dat jij (in grote lijnen) weet hoeveel koolhydraten jij per dag eet, en dat dit niet meer is dan maximaal 70% van je totale energie innama.
Klik op deze link om hierachter te komen.
2. Zorg dat jouw (gezonde percentage) koolhydraten uit natuurlijke voedsel komt
Oké.
Je weet nu hoeveel procent van jouw energie inname uit koolhydraten komt.
Nu is het zo dat dit percentage goed en gezond kan zijn.
Het is niet zo dat de bron waar jouw koolhydraten vandaan komen per definite gezond is.
Hanteer de volgende vuistregel: ‘De koolhydraten die ik eet moeten afkomstig zijn uit natuurlijke voedselbronnen.
Zo veel mogelijk onbewerkt.
Zo min mogelijk machines en bedrijven die met jouw voedsel zijn bezig geweest.
Je overgrootmoeder moet het voedsel kunnen herkennen als voedsel (ik denk niet dat ze weet wat een mergpijp is)
Ik hoop dat jij uit de voeten kunt met dit uitgebreide artikel over eten zonder koolhydraten.
Neem voor vragen contact met mij op of stel ze in het reactieveld hieronder!