Wat is echt gezond eten? 5 Gouden regels!

Alleen al het feit dat ik een artikel wijd aan de vraag wát nu echt gezond eten is, kan wat mij betreft worden gezien als een graadmeter voor de algemene verwarring die er heerst als het gaat over voedselkeuzes!

Dagelijks kom ik in aanraking met mensen die mij vragen stellen over hoe ze echt gezond kunnen eten of afvallen.
Op zo’n vraag zou ik urenlang kunnen ingaan maar daar is de situatie niet altijd naar.

Op zo’n moment geef ik jou, net als in dit artikel, een paar korte vuistregels mee die ervoor zorgen dat jouw eetpatroon gezonder wordt.
Lees snel verder voor deze vuistregels!

Eet echt voedsel!

Een van de belangrijkste vuistregels die je zou moeten hanteren als je gezonder wilt leven is: ’Eet echt voedsel’.
Je zult zeggen: natuurlijk moet ik echt voedsel eten.
Wat moet ik anders eten?!

wat is echt gezond eten

Echt voedsel verdwijnt de laatste paar decennia ‘s in hoog tempo uit de supermarkt.
Onder invloed van uitvindingen van voedingswetenschappers en de voedingsmiddelenindustrie heeft dit echte voedsel plaats moeten maken voor een ander soort voedsel.

Het meeste voedsel dat jou wordt aangeboden in de supermarkt schaar ik niet onder het echte voedsel.

De definitie van 70 tot 80% van het voedsel dat tegenwoordig in een gemiddelde supermarkt wordt aangeboden zou wat mij betreft moeten zijn:

’Een geraffineerde voedselachtige substantie bestaande uit voedingsstoffen die zijn samengesteld door  een generatie voedingswetenschappers die ieder decennia terugkomen van hun standpunten’.

Echt voedsel in de supermarkt

Maar er is ook goed nieuws!
In de supermarkt wordt ook nog echt voedsel verkocht.

Dat echte voedsel; dát moet je eten!
Dit echte voedsel kun je in de meeste gevallen niet te vinden in de middenpaden van de supermarkt maar langs de zijkant.

Dit echte voedsel ligt daar, zoals het daar bij wijze van spreken al honderden jaren ligt, en kijkt hoe veel mensen aan haar voorbijlopen, zich niet realiserend welke grote gezondheidsvoordelen dit voedsel te bieden heeft.

Wat moet je wél verstaan onder echt eten?
Eten dat niet is bewerkt.

wat is echt gezond eten

Er is nog voldoende echt gezond eten in de supermarkt!

Tips om echt eten te eten!

Eten is bewerkt als het is geproduceerd met behulp van machines of als er op wat voor manier dan ook kunstmatige toevoegingen zijn toegevoegd.
Denk hierbij aan onuitspreekbare ingrediënten (vaak hulpstoffen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of om het product zoeter of zouter te laten smaken).

Andere algemene tips die ervoor zorgen dat jij weer overzicht krijgt in de chaos van voedingsadviezen.
Eet:

  •  niets dat jouw overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen
  • voedsel dat op termijn gaat rotten
  • geen voedsel dat ingrediënten bevat die niet zijn uit te spreken
  • voedsel dat je kunt terug herleiden naar zijn afkomst (verschil sinaasappel versus mergpijp)
  • geen voedsel dat meer dan meer dan 5 ingrediënten bevat

Ik hoop dat je iets met deze tips (al is het er meer een) kunt!

Hulp nodig bij het maken van gezondere keuzes?

Neem contact op en ik laat jou weten wat ik voor je kan betekenen!
Wil je direct inspiratie opdoen als het gaat om het maken van gezonde keuzes?
En wil je starten met meer echt eten?

Dan adviseer ik jou onderstaand e-book aan te schaffen!!
Veel mensen gingen je voor en hebben op deze manier dagelijks gezonde en ECHTE inspiratie!

Zijn bananen gezond?

We vallen maar direct met de deur in huis: bananen zijn hartstikke gezond. Eet ze dus gerust met enige regelmaat! Bananen kunnen u helpen tegen veel lichamelijke klachten, waaronder bijvoorbeeld stress, constipatie en wratten. De oorsprong van bananen De banaan is een gebogen, lange vrucht die van oorsprong vooral groeide in India, Indonesië en Australië.…
Read More

Frambozen snoeien? Wat is de beste manier en hoe doe je dit?

Niets lekkerders dan frambozen uit eigen tuin! En zoals je hebt kunnen lezen zijn frambozen hartstikke gezond. Maar hoe snoei je frambozen nou zó dat je het jaar erop weer kunt genieten van je eigen fruit? Dat lees je hier! Welk soort frambozen ga je snoeien? Bij het snoeien van frambozen is het belangrijk dat…
Read More
Hoe gezond zijn appels?

De appel: bijzonder gezond fruit of een suikerbom?

Veel mensen hebben het niet in de gaten, maar de appel is een bijzonder gezond stuk fruit. Een appel bevat namelijk veel vitaminen, anti-oxidanten, koolhydraten en andere gezonde stoffen. Vooral in deze drukke tijd waarin we leven, vol stress en weinig tijd voor gezonde voeding, is de appel een perfect voedingsmiddel. Wat is een appel?…
Read More
Is Ananas gezond?

Ananas: heerlijk fruit! Maar is ananas ook gezond?

De ananas is een tropische vrucht die van oorsprong groeit in Zuid Amerika. De ananas ontstaat uit kleine besjes die samengroeien tot één vrucht. De ananas kan tot wel 30cm groot worden. De vrucht heeft aan de buitenkant meestal een groen/bruine kleur. De binnenzijde is geel. De ananas is wereldwijd erg populair, dit is te…
Read More

Zijn abrikozen gezond?

(Gedroogde) abrikozen: weinig calorieën; veel voedingsstoffen! Abrikozen zijn populaire steenvruchten. Oorspronkelijk komen de abrikozen uit Noordoost-China. Pas rond 70 v. Chr. is de vrucht over Europa verspreid. De abrikozen die we nu eten komen veelal uit Spanje, Italië en Turkije. Abrikozen zijn gezond om regelmatig te eten. Ze bevatten maar weinig calorieën en zijn licht…
Read More

Zijn aardbeien gezond?

Een aardbei is een erg gezond stuk fruit, zoals veel mensen waarschijnlijk al wel zullen vermoeden. Een aardbei is erg gezond vanwege het hoge vitamine C gehalte. In een aardbei zitten daarnaast veel vitamine A, B1, B2, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Uit onderzoek van de Tufts University in Medford blijkt dat men…
Read More